Μέση Ανατολή: Το τελεσίγραφο των 30 ημερών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ – Τι ζητούν από τον Νετανιάχου και η απειλή για το εμπάργκο όπλων

Υπό την απειλή του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπά τον Νότιο Λίβανο και την Γάζα, ενώ η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται τα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές. Το Ισραήλ πάντως φέρεται έτοιμο να χτυπήσει το Ιράν σε απάντηση του πλήγματος που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.

Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης  ότι αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίασε το Ισραήλ από τα ανατολικά, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος αναχαιτίστηκε πριν εισέλθει στη χώρα.

Αλλά η πολιτική ηγεσία στο Ισραήλ τελεί υπό την ασφυκτική πίεση ενός ενδεχόμενου εμπάργκο αμερικανικών όπλων, καθώς η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Γάζα, μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έγραψαν την Κυριακή μια επιστολή με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας, επιβεβαίωσαν απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ξέρει πως είναι δυνατόν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι τα γραφειοκρατικά και επιμελητειακά εμπόδια είναι εφικτό να ξεπεραστούν.

«Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην επιστολή προειδοποιείται το Ισραήλ για την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιστολή των δύο Αμερικανών υπουργών με αποδέκτες Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι «ιδιωτική αλληλογραφία» και απέφυγε να τη συζητήσει λεπτομερώς.

Ωστόσο σήμερα έφτασαν στο  Ισραήλ οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες όπως και εξαρτήματα  του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD.

Οι στρατιώτες θα χειρίζονται το πολύ εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, το οποίο θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται να αναφέρουμε χρονοδιαγράμματα».

Μια συστοιχία THAAD είχε ήδη αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 και προηγουμένως το 2019, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διευκρίνισε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα χειρίζονται το αντιπυραυλικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Financial Times έγραψαν σήμερα ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει έλλειψη αντιαεροπορικών όπλων, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των  απέναντι σε Χεζμπολάχ, Ιράν και Χούθι.

Σήμερα, η Χεζμπολάχ  ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών στο Ισραήλ και τόνισε ότι καλύτερη λύση είναι η εκεχειρία, την οποία αν το Ισραήλ δεν δεχτεί, τότε «θα πονέσει», γιατί η οργάνωση σκοπεύει να συνεχίσει να χτυπά το εβραϊκό κράτος.