Μέση Ανατολή: Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν – Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει την εκστρατεία του στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους στη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν μέχρι τώρα να επιφέρουν ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, που διαρκεί ένα χρόνο, και να αποτρέψουν την επέκτασή του στη σύγκρουση ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ. που έχει ενταθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από έναν χρόνο με ανταλλαγές πυρών κυρίως στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ και σε μια ναυτική βάση δυτικά της Χάιφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ