Μέση Ανατολή: Πλήγματα σε όλο τον Λίβανο ετοιμάζει το Ισραήλ – Ο Νετανιάχου ζητά από τους κυανόκρανους να αποχωρήσουν από τις εμπόλεμες ζώνες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL, τόνισε. Ο στρατός, συνέχισε ο Νετανιάχου, έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει να βλάψει τα μέλη της δύναμης ενώ έπληττε τους μαχητές της Χεζμπολάχ.  «Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.

«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».

Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.

Καθώς το Ισραήλ παραμένει συγκλονισμένο από την επίθεση της Χεζμπολάχ με drone  σε εκπαιδευτική βάση των IDF το βράδυ της Κυριακής, με 4 νεκρούς, οι πρώτες έρευνες για το πώς διέφυγε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την αντιαεροπορική ασπίδα του Ισραήλ δείχνουν ότι αυτό εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε για λίγο πριν χτυπήσει τον στόχο του.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της έρευνας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ ήταν μέρος μιας πολλαπλής αεροπορικής επίθεσης. Η λιβανέζικη οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες μικρού βεληνεκούς προς το βορρά, τρεις ρουκέτες ακριβείας προς τη Χάιφα και εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ χθες το βράδυ.  Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκε από το πολεμικό ναυτικό και ένα άλλο από το Iron Dome.

Το τρίτο καταδιώχθηκε από ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία το πυροβόλησαν δύο φορές, σύμφωνα με την έρευνα της IAF. Τα μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου απέτυχαν επίσης να αναγκάσουν το UAV να χάσει τον προσανατολισμό του. Χάθηκε από τα ραντάρ  48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άκρης και η IAF υπέθεσε ότι είχε συντριβεί.

Η έρευνα της IAF για το περιστατικό διαπίστωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εμφανίστηκε ξανά στα ραντάρ για άλλο ένα λεπτό κατά τη μισή ώρα που μεσολάβησε μεταξύ της εξαφάνισης του από τις οθόνες και του πλήγματος, αλλά τα ραντάρ δεν το αναγνώρισαν ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκείνη τη στιγμή και ως εκ τούτου δεν ενεργοποίησαν προειδοποιητικούς συναγερμούς.

Υπάρχουν εκατοντάδες αντικείμενα που πετούν στον ισραηλινό εναέριο χώρο ακριβώς πάνω από τα κτίρια ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών, γεγονός που αυξάνει την πρόκληση της αναγνώρισης ενός drone που εμφανίζεται σε μια απροσδόκητη θέση. Επιπλέον, η αστυνομία ενημέρωσε την IAF για αναφορές ενός ύποπτου αεροσκάφους κοντά στο Yokne’am, το οποίο θα μπορούσε να είναι το drone.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, περίπου 1.200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ και 221 έχουν περάσει τις άμυνες του Ισραήλ.

Με αφορμή το περιστατικό, η πολεμική αεροπορία επεκτείνει τις περιοχές προειδοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερες σειρήνες και περισσότεροι ψευδείς συναγερμοί. Επίσης, θα υποθέτει ότι ένα drone εξακολουθεί να πετάει όταν εξαφανίζεται και θα διαπιστώνει ότι έχει συντριβεί μόνο όταν βρεθούν στοιχεία του.

Εντωμεταξύ ο φόβος έχει κυριεύσει την πόλη της Βηρυτού και όλον τον Λίβανο, μετά την προειδοποίηση του Νετανιάχου ότι θα χτυπήσει τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς του. Ο Nετανιάχου έκανε την δήλωση επισκεπτόμενος την βάση που χτυπήθηκε από το drone της Χεζμπολάχ. Αρχικώς θεωρήθηκε ότι επίτηδες αναφέρθηκε στην Βηρυτό, καθώς οι ΗΠΑ τον πιέζουν να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Ως αποτέλεσμα, μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ, την παρασκευή ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Βηρυτό. Αυτή την εντολή φέρεται ο Νετανιάχου να προσπάθησε να διαψεύσει. Ωστόσο οι αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ επιμένουν ότι ο Νετανιάχου έδωσε την συγκεκριμένη εντολή, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις οκτώ και μισή απόψε  ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προεδρεύει ειδικής συνεδρίασης της ομάδας ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο την επίθεση στην στρατιωτική βάση και την αντίδραση του Ισραήλ.