80 φοιτητές υποδέχθηκε η πόλη των κάστρων σε πανηγυρικό κλίμα. Ικανοποίηση από ΔΠΘ και τοπικούς φορείς

Πρεμιέρα στο Διδυμότειχο για την 5η πανεπιστημιακή έδρα του ΔΠΘ στον Έβρο το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής των φοιτητών στο νέο τμήμα Ψυχολογίας.

«Ημέρα χαράς και ικανοποίησης» χαρακτήρισε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης, την επίσημη υποδοχή των πρώτων φοιτητών. Στο τμήμα είχαν γραφτεί 102 φοιτητές και τελικώς, από αυτούς, παρέμειναν στην πόλη για να φοιτήσουν οι 80.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο Πρύτανης του ΔΠΘ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν «τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τη λειτουργία του Τμήματος» και σημείωσε ότι «θα δοθεί μάχη για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου σπουδών».

Ο ίδιος, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, αναφέρθηκε στις 30 κλίνες για τη στέγαση των φοιτητών που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια της συγκεκριμένης παροχής, τόνισε ότι το Τμήμα διαθέτει όλα τα ψηφιακά μέσα εκμάθησης και πρόσθεσε πως η υλικοτεχνική υποδομή θα συμπληρωθεί περαιτέρω μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις πρόσθετες παρεμβάσεις αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα γίνουν, τόσο στο πρώην δημοτικό κατάστημα που παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο, όσο και στο κτίριο της Νοσηλευτικής, που επίσης θα χρησιμοποιηθεί από το πανεπιστήμιο, μετά τη μεταφορά της σχολής στην Αλεξανδρούπολη, από το 2025.  Το «Δημοκρίτειο» έχει εξασφαλίσει για τον σκοπό αυτό το ποσό των 250.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων έχουν εξασφαλιστεί από την ΠΑΜΘ, άλλες 500.000 ευρώ.

Όσον αφορά τη στελέχωση του τμήματος με διδακτικό προσωπικό, ο κ. Μάρης ανέφερε πως έχουν ήδη κατανεμηθεί τρεις θέσεις μόνιμων καθηγητών, εκ των οποίων οι δύο έχουν εκλεγεί και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και για την τρίτη θέση. Άλλες έξι θέσεις διδακτικού προσωπικού έχουν ήδη καλυφθεί με συμβασιούχους, ενώ, όπως είπε, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για το σύνολο των θέσεων που θα απαιτηθούν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα σίτισης των φοιτητών, που υλοποιείται σε χώρο της πρώην κλειστής δημοτικής αγοράς του Διδυμοτείχου.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε από την πλευρά του: «Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, υποδεχτήκαμε χτες στο Διδυμότειχο, τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες του νέου Τμήματος Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της Διοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, θέσαμε σε προτεραιότητα την στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγνωρίζοντας τη σημασία για τον Έβρο, και συνολικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η λειτουργία του νέου Τμήματος Ψυχολογίας  αποτελεί σταθμό στην εκπαιδευτική και επιστημονική αναβάθμιση του Έβρου και είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας, για την οποία θέλω να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια».

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ανέφερε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάστηκε επισήμως ένα νέο κεφάλαιο για την πόλη μας. Η τελετή υποδοχής των νέων φοιτητών του νεοσύστατου Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, σηματοδότησε την έναρξη μια νέας ακαδημαϊκής προοπτικής τόσο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσο και για την περιοχή μας.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που τα παιδιά αυτά, επέλεξαν το νέο Τμήμα Ψυχολογίας του Διδυμοτείχου ως τον ακαδημαϊκό τους προορισμό, μεταξύ χιλιάδων ακόμα παιδιών που το επέλεξαν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Η απόφασή τους να γίνουν οι πρώτοι φοιτητές που θα σπουδάσουν εδώ, είναι για εμάς τιμή και ευθύνη. Καλή Ακαδημαϊκή Χρονιά».

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση των φοιτητριών και των φοιτητών  για το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, καθώς και για τις δομές και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, ενώ πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη Νικόλ Σαραβάκου.