Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Oι κυανόκρανοι κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου για νέες παραβιάσεις των θέσεών τους στην περιοχή ενώ τουλάχιστον πέντε συνάδελφοί τους έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά.

“Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” διαμηνύουν σε ανακοίνωσή τους ευρωπαϊκές χώρες, καταγγέλλοντας τις ισραηλινές επιθέσεις σε βάρος ειρηνευτών του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται ότι ο στρατός του Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα τις ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL στο Λίβανο, ενώ με νέο μήνυμά του, σήμερα, Δευτέρα (14/10) απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους κυανόκρανους να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.

Όπως τόνισε οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη βλάψουν ειρηνευτές της UNIFIL όσο μάχονται κατά της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι η αποστολή της UNIFIL σταθμεύει στην περιοχή κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και έχει στόχο τη διατήρηση της ειρήνης. Παρά τις εντολές Νετανιάχου για απομάκρυνση οι ειρηνευτές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί,  επικαλούμενοι την Απόφαση 1701 του ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές ανάγκες των πολιτών στις περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Νωρίτερα σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέδωσαν κοινή δήλωση αναφέροντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε ειρηνευτές της UNIFIL παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Στην κοινή τους δήλωση, οι τέσσερις χώρες επανέλαβαν «τον απαραίτητο σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραματίζει η UNIFIL στο νότιο Λίβανο και τόνισαν ότι οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία μετά τις πρόσφατες επιθέσεις από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σε βάσεις της UNIFIL, οι οποίες έχουν προκαλέσει τραυματισμούς σε πολλούς ειρηνευτές. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Καταδικάζουμε κάθε απειλή κατά της ασφάλειας της UNIFIL», ανέφερε η δήλωση.

«Κάθε σκόπιμη επίθεση κατά της UNIFIL παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η προστασία των ειρηνευτών είναι ευθύνη όλων των μερών σε μια σύγκρουση» προσθέτει.

Οι δηλώσεις των ευρωπαϊκών χωρών έρχονται μετά από κοινή δήλωση Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας την Παρασκευή (11/10) με την οποία εξέφραζαν την «αγανάκτησή» τους για τις ισραηλινές επιθέσεις.

Νετανιάχου: “Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ χωρίς έλεος”

Το στρατοπέδο της Ταξιαρχίας Γκολάνι στην πόλη Μπινγιαμίνα στο βόρειο Ισραήλ, όπου εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση η Χεζμπολάχ το βράδυ της Κυριακής (13/10), σκοτώνοντας 4 στρατιώτες, επισκέφτηκε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα (14/10), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη κατά της λιβανέζικης οργάνωσης, με χτυπήματα ακόμα και στη Βηρυτό.

“Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του Άξονα του Κακού (σ.σ. εννοώντας τον Άξονα της Αντίστασης) που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε ένα οδυνηρό τίμημα αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα και θα συνεχίσουμε”, διαμήνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

“Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – και στη Βηρυτό”, πρόσθεσε.

נמשיך להכות בחיזבאללה בכל מקום, גם בביירות >> pic.twitter.com/FEhxwRoF6g— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 14, 2024

Παράλληλα, ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν νωρίτερα για πρώτη φορά μία περιοχή στο βόρειο Λίβανο – ενώ μέχρι και σήμερα οι επιθέσεις των IDF περιορίζονταν στο νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με το Ισραήλ – σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Reuters, από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή επλήγη πολυκατοικία στην χριστιανική πόλη Αϊτού, η οποία στέγαζε εκτοπισμένες οικογένειες.

Εκτός από τους 21 νεκρούς, τουλάχιστον ακόμη τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

H Αϊτού βρίσκεται στη βόρεια περιοχή Ζγκάρτα και φιλοξενεί τη χριστιανική κοινότητα των Μαρωνιτών, με περίπου 1.000 κατοίκους.

Είναι μακριά από τις περιοχές που κυριαρχούνται από τη Χεζμπολάχ και τις οποίες το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει στο νότιο τμήμα της χώρας. Η πόλη Αϊτού βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτού.

Την ίδια ώρα ομοβροντία ρουκετών έπληξε το βόρειο Ισραήλ, κάνοντας τις σειρήνες να ηχήσουν στο Τελ Αβίβ και σε περισσότερες από 182 περιοχές.

🚨Millions of Israelis are running to bomb shelters as sirens sound across Israel🚨 pic.twitter.com/xlddwUbbTk— Israel Defense Forces (@IDF) October 14, 2024

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σήμανε συναγερμός καθώς τρεις πύραυλοι εδάφους-εδάφους εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο γεγονός που οδήγησε εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια.  Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε πως και οι τρεις πύραυλοι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι το αεροσκάφος της IAF είχε πλήξει τον εκτοξευτή των πυραύλων.

Η αστυνομία, διευκρίνισε πως “έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τα συντρίμμια ρουκετών”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε μια «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ λέει ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.