Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα (30/9) από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να προτείνει τη χρήση στρατιωτικής βίας, σύμφωνα με την απόφαση «Ενότητα για την Ειρήνη» που υιοθετήθηκε το 1950, σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτύχει να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καταδικάσει σφοδρά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, καθώς και τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σε απάντηση, η τουρκική κυβέρνηση έχει διακόψει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ και έχει προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επιδιώκοντας να συμμετάσχει σε υπόθεση που αφορά κατηγορίες για γενοκτονία κατά του Ισραήλ, κατηγορίες τις οποίες το Ισραήλ απορρίπτει.

«Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα την εξουσία να συστήσει τη χρήση βίας, όπως έκανε με την απόφαση “Ενότητα για την Ειρήνη” το 1950, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δείξει την απαραίτητη βούληση», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Η απόφαση του 1950 προβλέπει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που οι πέντε μόνιμες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με δικαίωμα βέτο (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες), αδυνατούν να διασφαλίσουν τη διεθνή ειρήνη.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι οι μουσουλμανικές χώρες δεν έχουν λάβει πιο ενεργή θέση απέναντι στο Ισραήλ, προτρέποντας να ληφθούν οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για την πίεση προς το Ισραήλ ώστε να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Για την ειρήνη όλων στην περιοχή μας, από τους μουσουλμάνους μέχρι τους Εβραίους και τους Χριστιανούς, καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τον μουσουλμανικό κόσμο να κινητοποιηθούν», πρόσθεσε ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να στοχεύσουν και μουσουλμανικές χώρες, εάν δεν σταματήσουν άμεσα.

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «αποκλιμάκωση», για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

«Οι κυανόκρανοί μας της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους εντός της ζώνης ευθύνης της αποστολής, μολονότι η ένταση των μαχών εμποδίζει τις κινήσεις τους και την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους», δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

«Δεδομένης της έντασης της ανταλλαγής ρουκετών, (οι κυανόκρανοι) δεν μπορούν να περιπολούν», διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι μπορούσαν να παρατηρούν την κατάσταση μόνο από τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το σημείο των ειρηνευτικών δυνάμεων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης της κατάστασης, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να «κάνει εικασίες». Δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» εάν χρειαστεί.

“Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης ώρα με την ώρα”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα μέλη του πολιτικού προσωπικού της UNIFIL απομακρύνθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια.

Δύναμη που αριθμεί περισσότερους από 10.000 άνδρες, η UNIFIL έχει σταθμεύσει στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση των 33 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.

Η UNIFIL είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της εφαρμογής του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο. Αυτοί πρέπει να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, της γραμμής οριοθέτησης των συνόρων όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.