Το πιο φονικό χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (10/10), προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 117.

Πολυκατοικίες ισοπεδώθηκαν από ισραηλινά πυρά σκορπώντας τον θάνατο σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης. Ο φερόμενος στόχος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν πυκνοκατοικημένη περιοχή της Βηρυτού, με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο κτίριο κατοικιών να ισοπεδωθεί.

Ο στόχος: Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ φέρεται να ήταν ο στόχος των φονικών επιδρομών, σύμφωνα με μια πηγή της λιβανέζικης οργάνωσης, και με βάση όσα αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε στο CNN ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Χεζμπολάχ, Wafiq Safa, επέζησε της απόπειρας δολοφονίας

Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει επίσημα επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πίσω από την εν λόγω επίθεση.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε ότι ο στόχος ήταν τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προφανής στόχος ήταν κατά πάσα πιθανότητα και ο Wafiq Safa, ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Και δεύτερο χτύπημα: Παράλληλα, μια ακόμη ισραηλινή επίθεση έπληξε την Πέμπτη (10/10) τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου στη συνοικία Al Nuwairi της Βηρυτού. Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα έσπευσαν κοντά στο κτίριο. Δεν είναι σαφές εάν προκλήθηκαν θύματα από αυτή την επίθεση.
Αντίδραση των ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, αλλά “το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία”, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ . “Συνεχίζουμε να πιέζουμε το Ισραήλ να λάβει όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού”, πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος.

The Israeli occupation just bombed an entire residential building between Noweiri and Ras al Naba’a n Beirut to the ground
Many casualties reported. pic.twitter.com/50g5JSXssj— Hussein (@EyesOnSouth1) October 10, 2024

Έως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια

Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια στον Λίβανο, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ μαίνεται στη χώρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID). Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η USAID – επικαλούμενη το Δίκτυο Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης του Λιμού – ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια έχει αυξηθεί έως και στο 40% του πληθυσμού.

Αρκετές περιοχές αναμένεται να παραμείνουν σε κρίσιμο επίπεδο μέχρι τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι τρέχουσες και αναμενόμενες διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων οδηγούν τα νοικοκυριά να αποθηκεύουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενων τιμών του ψωμιού και άλλων βασικών προϊόντων».

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 8.000 έχουν τραυματιστεί ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο είναι εκτοπισμένοι.
Παράλληλα, το 1/4 του λιβανικού εδάφους τελεί υπό ισραηλινές εντολές εκτοπισμού, ένδειξη της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.