Πάνω από 30% τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τάξεις με 27 και 28 μαθητές, σχολεία χωρίς χρήματα ούτε για τις βασικές τους ανάγκες
«Γονείς φεύγουν από τις δουλειές τους, για να κάνουν ένεση στο διαβητικό παιδί τους, λόγω έλλειψης νοσηλευτών» καταγγέλλει η Ένωση Γονέων

Με πάνω από 30% κενά σε εκπαιδευτικούς και πολλά ακόμη σε νοσηλευτές, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, υπερσυγκέντρωση μαθητών ανά τμήμα και αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών των σχολικών μονάδων, λόγω παντελούς έλλειψης ρευστού, συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στον Έβρο. Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν εκπαιδευτικοί και γονείς είναι τραγική και για τον λόγο αυτό, πραγματοποίησαν από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Αλεξανδρούπολη, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.
Α’ και Β’ ΕΛΜΕ Έβρου και Ένωση Γονέων Μαθητών Αλεξανδρούπολης κατέθεσαν την αγωνία τους για τα αδιέξοδα που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση, ζητώντας προσλήψεις, τόσο εκπαιδευτικών, όσο και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, καταγγέλλοντας τις συγχωνεύσεις που έχουν οδηγήσει σε πολυπληθή τμήματα, αλλά και την τακτική της κάλυψης κενών με ημίμετρα, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί που καθημερινά διανύουν μεγάλες αποστάσεις, για να διδάξουν σε διάφορα σχολεία του νομού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου Κωνσταντίνο Μπράχο, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα κενά είναι πάνω από 30%. Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη Σαμοθράκη και στις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε βασικές ειδικότητες για τις τάξεις του γυμνασίου. Παράλληλα, ζήτησε τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για τους οποίος έχει παρέλθει η διετία που υπηρετούσαν ως δόκιμοι.
Από τη Β’ ΕΛΜΕ, ο πρόεδρός της Χάρης Κουσινίδης, σημείωσε πως στον βόρειο Έβρο έχουν ήδη χαθεί 1.600 κενές ώρες διδασκαλίας λόγω των κενών, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός» Ζωή Κάλτσου, αναφέρθηκε στην γνωστή τακτική του Υπουργείου, που προσπαθεί να καλύψει εκ των υστέρων τα κενά που γνωρίζει από πριν ότι θα υπάρξουν, χωρίς όμως επιτυχία. Για παράδειγμα, όπως τόνισε, μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων δασκάλων, καλύφθηκαν μόλις 2 από τα 6 κενά, ενώ στην παράλληλη στήριξη, ως τώρα, έχουν καλυφθεί μόνο 9 από τα 22 κενά. Αναφέρθηκε ακόμη στα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν βρεθεί τα σχολεία λόγω της κατάργησης των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα οι διευθυντές να μη διαθέτουν χρήματα ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Στις ελλείψεις νοσηλευτών στάθηκε ιδιαίτερα η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Αλεξανδρούπολης, Ευαγγελία Μακρυγιάννη, η οποία τόνισε πως υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται τη βοήθεια νοσηλευτή. Λόγω των ελλείψεων, όμως, οι γονείς αναγκάζονται να φεύγουν από τις δουλειές τους, ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι, για παράδειγμα, ένεση στο διαβητικό παιδί τους.
«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, δεν μπορούν οι δάσκαλοι να αναλάβουν κι αυτό τον ρόλο. Απαιτούμε άμεσα να τοποθετηθούν νοσηλευτές στα σχολεία» σημείωσε η κα Μακρυγιάννη, τονίζοντας ακόμη πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη και σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Τέλος, ενόψει εκλογών, κάλεσε τους γονείς να συσπειρωθούν στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους και όλοι μαζί να απαιτήσουν όλα αυτά που δικαιούνται τα παιδιά μας.
Κ.Η.