Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, που έκλεισε το βράδυ, όταν το πύρινο μέτωπο κατέβηκε την πλαγιά και έφτασε σχεδόν μέχρι την ακτή, στη Λυγιά. Στην άλλη πλευρά του μετώπου προς Τρίκαλα Κορινθίας, η αναζωπύρωση στα Σοφιανά που κινήθηκε απειλητικά αντιμετωπίστηκε και παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο.

Εκ νέου συναγερμός στις αρχές για νέα αναζωπύρωση στην περιοχή της Ευρωστίνας. Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών.

Το τρίτο 24ωρο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στα Ροζενά Κορινθίας διανύουμε πλέον, με τη φωτιά να έχει ισοπεδώσει τη φύση και τις καλλιέργειες σε μία τεράστια ακτίνα. Από την πυρκαγιά έχουν καεί σπίτια, όμως κυρίως περιφερειακά των οικισμών που απειλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις. Ο ακριβής αριθμός θα γίνει γνωστός όταν καταστεί δυνατή η καταγραφή των ζημιών.

Ως προς τον τραγικό απολογισμό αυτής της πυρκαγιάς, δυο κάτοικοι της περιοχής 35 και 40 ετών, έχασαν την ζωή τους όταν πήγαν να βοηθήσουν έναν γνωστό τους να απομακρύνει τα ζώα του από το μαντρί του και δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας υπέστη αναπνευστικά προβλήματα, πλέον έχει συνέλθει και έχει επιστρέψει πίσω στις προσπάθειες κατάσβεσης και ο άλλος τραυματίστηκε στο μάτι από νερό υπό πίεση όταν άνοιξε τον πυροσβεστικό αυλό και χρειάστηκε να υποβληθεί και σε επέμβαση στο μάτι του.

Και ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή της Ευρωστίνας, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες εντός της περιμέτρου των καμένων εκτάσεων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία.

Ειδικότερα, η βοήθεια που αναμένεται να φτάσει σήμερα στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Η νύχτα που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν μία διπλή εξάπλωση του μετώπου. Από την μία πλευρά το ορεινό μέτωπο σε Ξανθοχώρι και Σοφιανά με απειλητική πορεία προς Τρίκαλα Κορινθίας και το άλλο που κατέβηκε την πλαγιά μέχρι τα όρια της ακτής στη Λυγιά και κινήθηκε απειλητικά με κατεύθυνση προς το Δερβένι, χωρίς να φτάσει εκεί. Για τον λόγο αυτό έκλεισε το βράδυ η Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών στην περιοχή και πλέον η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στο σημείο.

Στα Σοφιανά, που ήχησε νωρίτερα το πρωί το 112 για προληπτική εκκένωση των κατοίκων προς Ρέθι, η αναζωπύρωση που είχε ξεσπάσει και κινήθηκε απειλητικά με κατεύθυνση τα Τρίκαλα Κορινθίας, πλέον αντιμετωπίστηκε όμως παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο για κάθε ενδεχόμενο.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Σοφιανά
🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Σοφιανά απομακρυνθείτε προς #Ρέθι
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki
@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) October 1, 2024

Πλέον, δεν υπάρχει ενιαίο πύρινο μέτωπο, μόνο κάποιες αναζωπυρώσεις ανά σημεία, ωστόσο το στοίχημα της Πυροσβεστικής είναι το μεσημέρι που οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για νέες αναζωπυρώσεις να έχουν προλάβει να έχουν καλύψει όσο το δυνατό περισσότερο έδαφος και να έχει γίνει διαβροχή με τρόπο που να περιορίσει ενδεχόμενους κινδύνους.

Στο σημείο τη νύχτα έγινε νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια. Στο σημείο, μαζί με τις επιπλέον ενισχύσεις που έχουν αποσταλεί, επιχειρούν πλέον 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν 22 συνολικά, 8 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό.