Η Ζιζέλ Πελικό καταχειροκροτήθηκε από πλήθος κόσμου καθώς έβγαινε από το δικαστήριο, αφού αναγκάστηκε να συνυπάρξει με το τέρας σύζυγό της στην αίθουσα, δίνοντας μια συγκλονιστική κατάθεση.

Η 71χρονη ρώτησε τον σύζυγό της πώς μπόρεσε να την προδώσει και είπε στο δικαστήριο πως φοβόταν ότι ο Ντομινίκ Πελικό «ενεργούσε από εκδίκηση» για μια εξωσυζυγική σχέση που είχε η Ζιζέλ 30 χρόνια νωρίτερα, σε μια κατάθεση που συγκλόνισε.

Ο 71χρονος Ντομινίκ δικάζεται στη Γαλλία επειδή νάρκωνε την 72χρονη Ζιζέλ και επέτρεψε σε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν σε μια δεκαετή συστηματική διαδικασία σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Ζιζέλ έδωσε χθες, Τετάρτη, την κατάθεσή της και καθώς έβγαινε από το δικαστήριο της Αβινιόν έλαβε λουλούδια από τον πρώην δάσκαλό της στο θέατρο, Κριστόφ Μπρουνέλ. Σε συνέντευξή του στη συνέχεια, ο Μπρουνέλ δήλωσε ότι «την αγαπούσε πραγματικά» και ότι αισθάνεται υπερήφανος που την είχε μαθήτρια.

Η Πελικό ρωτήθηκε από τον δικαστή αν ο πρώην σύζυγός της ενεργούσε από εκδίκηση, αφού εκείνη είχε ομολογήσει ότι νωρίτερα κατά τη διάρκεια του γάμου τους είχε συνάψει δεσμό με έναν οικογενειακό φίλο. Είπε: «Αυτό πέρασε από το μυαλό μου, αναρωτήθηκα αν έπαιρνε εκδίκηση, ήταν πριν από 30 χρόνια, αλλά μιλήσαμε γι’ αυτό και είχε επίσης ερωμένες. «Του έλεγα πάντα ότι αν είχε αμφιβολίες για το τρίτο μας παιδί, τον Φλοριάν, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τεστ πατρότητας».

Σε προηγούμενη ακροαματική διαδικασία ο Ντομινίκ Πελικό παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι έσπαγε υπνωτικά χάπια στα γεύματα της συζύγου του και συγκεκριμένα «στο αγαπημένο της παγωτό ή σορμπέ».

Μιλώντας για το κύμα υποστήριξης που έλαβε, η Πελικό δήλωσε: «Μου έχουν πει ότι είμαι πολύ θαρραλέα, αλλά δεν είναι θάρρος, αλλά θέληση και αποφασιστικότητα, για να κάνω την κοινωνία να εξελιχθεί. Θάρρος είναι να σώζεις κάποιον που πνίγεται στη θάλασσα, εγώ έχω μόνο θέληση και αποφασιστικότητα. Γι’ αυτό έρχομαι εδώ, αλλά έχω επίσης όλους αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες πίσω μου, έρχομαι γι’ αυτούς».

Καθώς μιλούσε, ο πρώην σύζυγός της την παρακολουθούσε από ένα γυάλινο κουτί, καθισμένος σε μια καρέκλα. Η Πελικό είπε ότι δεν κοιτούσε τον σύζυγό της όσο μιλούσε ακόμα και όταν απευθυνόταν σε αυτόν.

«Είμαι τόσο ευγνώμων που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω, διότι για σχεδόν οκτώ εβδομάδες έχω πληγωθεί και έχω αμφισβητηθεί, αλλά ξέρω ότι δεν έχω κάνει τίποτα για το οποίο να ντρέπομαι».

Μιλώντας για το γραφικό υλικό και τις εικόνες που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, είπε με θάρρος: «Έχω βιαστεί 100 φορές και ήταν δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να δημοσιεύσουμε αυτά τα βίντεο, αλλά μας επέτρεψε επίσης να δείξουμε την αλήθεια».

«Με πήγε στον γυναικολόγο – τον εμπιστεύτηκα απόλυτα. Πώς μπορεί ο ιδανικός άνθρωπος να έχει πάει σε αυτό; Πώς μπόρεσες να με προδώσεις; Πώς μπόρεσες να φέρεις ξένους στην κρεβατοκάμαρά μας;

«Βιαστής μπορεί να είναι κι ένας από την οικογένειά σου ή από τους φίλους σου»

Περιγράφοντας το δράμα της, είπε: «Ακόμα και οι φίλοι μας τον εκτιμούσαν, μοιραζόμασταν μαζί τους διακοπές, γενέθλια, Χριστούγεννα, όλα αυτά για μένα ήταν ευτυχία, αλλά τώρα μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας για αυτή τη δίκη, ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί. Είχαμε 50 χρόνια ευτυχισμένης ζωής μαζί, ήμουν μια ευτυχισμένη γυναίκα, γεμάτη, είχα τρία παιδιά και επτά εγγόνια, ήταν ένας στοργικός πατέρας, ένας καλός ακροατής, ένας ευγενικός άνθρωπος που τον εμπιστευόμουν απόλυτα, αυτό είναι δύσκολο, μοιραστήκαμε γέλιο και θλίψη».

Η Πελικό συνέχισε τη συγκινητική της κατάθεση και πρόσθεσε: «Σήμερα, σε αυτό το δικαστήριο δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω πώς αυτός ο τέλειος κύριος θα μπορούσε να καταλήξει έτσι, πώς η ζωή μου ανατράπηκε. Νόμιζα ότι θα τελείωνα τις μέρες μου με αυτόν τον άνθρωπο».

Όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή αν είχε κάποια άποψη για τα μέλη της οικογένειας του κατηγορούμενου που είχαν καταθέσει νωρίτερα, είπε: «Έχω παρακολουθήσει αυτές τις γυναίκες, αυτές τις μητέρες, αυτές τις αδελφές, αυτές τις συζύγους, να μιλούν για το πώς ο γιος τους, ο αδελφός τους, ο σύζυγός τους είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος».

«Είχα το ίδιο στο σπίτι μου, αλλά ο βιαστής δεν είναι ο άνθρωπος που συναντάς σε ένα πάρκινγκ αργά το βράδυ, μπορεί να είναι και ένας από την οικογένειά σου, ένας από τους φίλους σου».

Η Πελικό θα κληθεί από τον δικαστή καταθέσει σχετικά με τα στοιχεία που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής και αυτό συμβαίνει καθώς εξετάζεται η τελευταία ομάδα των κατηγορουμένων.

Αυτή την εβδομάδα το δικαστήριο εκδικάζει τις υποθέσεις έξι ανδρών που κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ Πελικό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας 34χρονος δεσμοφύλακας, ένας 55χρονος ηλεκτρολόγος, ένας 32χρονος ντελιβεράς, ένας 46χρονος κατασκευαστής καθρεπτών και ένας 31χρονος ελαιοχρωματιστής και διακοσμητής.

Πενήντα άνδρες κατηγορούνται για βιασμό και επίθεση, μαζί με τον πρώην σύζυγο της Ζιζέλ, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από τα 26 έως 74 έτη.

Η 71χρονη παραιτήθηκε γενναία από το δικαίωμά της στην ανωνυμία για να αποκαλύψει τους φερόμενους ως δράστες και να στείλει ευρύτερο κοινωνικό μήνυμα. Η δίκη ξεκίνησε πριν από σχεδόν οκτώ εβδομάδες και έχει ήδη ακούσει 30 άνδρες, με τους περισσότερους να αρνούνται τον βιασμό, υποστηρίζοντας ότι νόμιζαν ότι συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι ρόλων με ένα ζευγάρι που έκανε swinging (σ.σ.: ανταλλαγή ζευγαριών για ερωτική συνεύρεση), ενώ πολλοί είπαν ότι υπήρχε «συναίνεση».