Μαζική είναι η αποστολή SMS σε πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους, ώστε να προμηθευτούν τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μέρος σειράς προληπτικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το υπουργείο.

Σκοπός να προσέλθουν σε φαρμακεία και να παραλάβουν το διαγωνιστικό κιτ, που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Επίσης, προϋπόθεση για την προμήθεια self test είναι οι πολίτες να μην έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιο από τα παρακάτω: αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, σύνδρομο Λιντς, οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση ή με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Εκείνοι που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο για τη συγκεκριμένη δράση φαρμακείο και να προμηθευτούν το self test χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Αναλυτικότερα, δικαιούνται δωρεάν:

Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν self test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος) Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self test, επίσκεψη σε Ιατρό γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση. Μετά τη σύμφωνη γνώμη του γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή, και δειγματοληψία βιοψίας. Διενέργεια βιοψίας.

Τι σημαίνει το αρνητικό αποτέλεσμα στο self test;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αίμα στα δείγματα και προς το παρόν δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο καρκίνος του εντέρου ή ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ καρκίνος του εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένοι καρκίνοι του εντέρου δεν αιμορραγούν ή αιμορραγούν μόνο μερικές φορές και διότι το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου ανιχνεύει τη συντριπτική πλειονότητα, αλλά όχι όλους τους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου να διεξάγεται ανά 1-3 χρόνια.

Εάν το αποτέλεσμα δοκιμής είναι αρνητικό, δεν χρειάζεται κάποια άλλη ενέργεια.

Εάν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του εντέρου (που δεν είναι ειδικά, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αίμα στα κόπρανα, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη), ακόμη και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης, χρειάζεται άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

Τι σημαίνει το θετικό αποτέλεσμα;

Ένα θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής σημαίνει ότι κάποια μικρογραμμάρια αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια) βρέθηκαν στα κόπρανα.

Ένα θετικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει πάντα καρκίνο του εντέρου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει αίμα στα κόπρανα, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, θα πρέπει να προγραμματιστεί μια επίσκεψη στον γιατρό, για να διερευνηθεί τι προκαλεί την αιμορραγία. Ο γιατρός πιθανότατα θα παραπέμψει σε κολονοσκόπηση.