Τις διαδρομές που ακολούθησαν τα χρηματικά ποσά, από τα «ταμεία» της Καθολικής Εκκλησίας μέχρι να φτάσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών που διαθέτουν κέντρα διασκέδασης, καλείται να εξετάσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, προκειμένου να επιβεβαιώσει αν πράγματι οι «επενδύσεις» που γίνονταν στην Πελοπόννησο γίνονταν από τους συγκεκριμένους επτά εμπλεκόμενους.

Οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών Αρχών για την υπόθεση με τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο.

Οι εισαγγελικές αρχές, οι οποίες διενεργούν προκαταρκτική εξέταση, έχουν ήδη στην κατοχή τους το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, το οποίο δίνει αναλυτικά στοιχεία για όλη την εξέλιξη της υπόθεσης. Μάλιστα, είναι τέτοια τα στοιχεία ώστε η ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει στο προσωρινό «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών των νυχτερινών κέντρων.

Η ολοκλήρωση της έρευνας θα οδηγήσει στις έγγραφες εξηγήσεις των εμπλεκόμενων, εκ των οποίων μέχρι σήμερα δύο είναι καθολικοί ιερείς που είχαν τη δυνατότητα να χειρίζονται τραπεζικούς λογαριασμούς της Εκκλησίας τους, μεταφέροντας ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ τη φορά, και πέντε είναι επιχειρηματίες – αποδέκτες των ποσών.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, φαίνεται πως πρόκειται για μια υπόθεση που έχει παρελθόν, καθώς ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο -περίπου επτά με οκτώ έτη- εντοπίστηκαν πολλά «ύποπτα» ποσά, συνολικού ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία συστηματικά έβγαιναν από τους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας.

Μάλιστα, το «μοτίβο» αυτό φαίνεται πως ήταν διαρκές, αφού μέχρι και πριν μερικές ημέρες προέκυψε ένα έμβασμα ύψους 50.000 ευρώ που θεωρήθηκε ύποπτο από τις αρχές.

Όπως είναι αναμενόμενο, η υπόθεση απασχόλησε και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, ιδίως τα ιταλικά, τα οποία -μεταξύ άλλων- έκαναν λόγο για «”Ιερές” επενδύσεις σε νυχτερινά μαγαζιά με χρήματα από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας».

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει υπάρξει ενημέρωση προς το Βατικανό για την εμπλοκή δύο στελεχών του σε ένα τέτοιο οικονομικό σκάνδαλο, η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος το αμφισβητεί.

Ειδικότερα, υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση επί τους θέματος. «Μετά τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν  τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».