Τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις μέχρι πρότινος αναφορές πως ο Σινουάρ ενδεχομένως βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων στην τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα.

Στην επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ προχώρησαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας στα ισραηλινά ΜΜΕ. “Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι, ενώ μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, για να εξακριβωθεί αν αυτό είναι του Σινουάρ.

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: “Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε”.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο “Χ”, μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με “Χ”, σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

“You will pursue your enemies and they will fall before you by the sword.” – Leviticus 26
Our enemies cannot hide. We will pursue and eliminate them. pic.twitter.com/FDJ7obPIM7— יואב גלנט – Yoav Gallant (@yoavgallant) October 17, 2024

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα σκληρές φωτογραφίες που φέρεται να απεικονίζουν τον δολοφονημένο Σινουάρ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τον ηγέτη της Χαμάς.

Οι στρατιώτες των IDF που επιχειρούσαν στη Γάζα δεν στόχευαν τον Σινουάρ και δεν γνώριζαν ότι μπορεί να βρισκόταν στο κτίριο όπου επιχειρούσαν, αναφέρουν δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Τα στρατεύματα εντόπισαν αρκετούς μαχητές να εισέρχονται σε ένα κτίριο σε ένα περιστατικό που ξεκίνησε χθες και διατάχθηκε πλήγμα εναντίον του, το οποίο κατέρρευσε εν μέρει. Μόνο όταν έφτασαν ισραηλινοί στρατιώτες για να επιθεωρήσουν τις ζημιές συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους τρεις τρομοκράτες που σκοτώθηκαν έμοιαζε έντονα με τον Σινουάρ.

Οι IDF εξακολουθούν να εξετάζουν αν το πτώμα ήταν όντως ο ηγέτης της Χαμάς, αλλά το Κανάλι 12 αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στο Ισραήλ, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκε είναι παγιδευμένη με παγιδευμένα εκρηκτικά. Το πτώμα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, είχε επίσης ένα στρατιωτικό γιλέκο που έφερε χειροβομβίδες.

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν μέλος της γενιάς των ηγετών της Χαμάς που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη Ιντιφάντα (1987-1993).

Ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς κατά την ίδρυσή της το 1987 και γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία. Σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και από νωρίς ενεπλάκη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στην πρώτη Ιντιφάντα έπαιξε ηγετικό ρόλο, κυρίως στην οργάνωση της πτέρυγας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως “Majd“, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή εσωτερικής αντιπολίτευσης και συνεργατών του Ισραήλ. Αυτή η εμπλοκή τον οδήγησε να θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους και σκληρούς ηγέτες της Χαμάς.

Το 1988 συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες και τη δολοφονία Παλαιστινίων που θεωρούνταν συνεργάτες του Ισραήλ. Μέντορας του ήταν ο ιδρυτής του κινήματος, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν. Από αυτόν έμαθε μεθόδους να εντοπίζει, να κυνηγά και να πιάνει Παλαιστίνιους που συνεργάζονταν με Ισραηλινούς. Έχει καταθέσει ενώπιον ισραηλινών αρχών ότι σκότωσε έναν ‘προδότη’, στραγγαλίζοντας τον με κεφίγια (μαντίλι σύμβολο των Παλαιστινίων), μετά τον τύλιξε σε ένα λευκό σάβανο και τον έβαλε σε έναν τάφο.

Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, αλλά το 2011 ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη Χαμάς. Οι Ισραηλινοί έχουν δηλώσει πως η αποφυλάκιση του ήταν το χειρότερο λάθος στην ιστορία της χώρας, ενώ η επιστροφή του στη Γάζα σηματοδότησε την ανάδειξή του σε κεντρική ηγετική μορφή.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ συνέχισε την άνοδό του στην ηγεσία της Χαμάς και το 2017 εξελέγη ηγέτης της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια που μετακινήθηκε στη γενική ηγεσία. Η ανάδειξή του αντικατοπτρίζει τη στροφή της Χαμάς προς μια πιο στρατιωτικοποιημένη ηγεσία.

Το 2021 όταν τον ξαναψήφισαν για ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, υποσχέθηκε να απελευθερώσει κι άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Λίγους μήνες μετά, διέταξε εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ. Ήταν η απαρχή πολέμου 11 ημερών με πολλούς νεκρούς και καταστροφές ένθεν κι ένθεν, πριν ο Σινουάρ δείξει πως τον ενδιαφέρει μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας.