Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, όπως μεταδίδει η ιρανική τηλεόραση.

🚨 Tehran right now pic.twitter.com/aNnFfk612LΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
— Ali Hashim Smith #FreePalestine (@AliHashimSmith1) October 25, 2024

— Amjad Ali Khan (@amjhuu_live) October 25, 2024

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

حمله امشب، یک گزینه تازه را روی میز معادلات منازعات منطقه‌ای گذاشت
تا پیش از این، همگان گمان می کردند، قدرت #ایران در وضعیت آفندی جدی است و در وضعیت پدافندی دچار ضعف و آسیب پذیری است.
از امشب ایران نشان داد که در وضعیت پدافندی نیز آسمانی ایمن و مدافعانی مقتدر دارد pic.twitter.com/tzdKBz7yMvΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
— عبدالرضا رئیسی(رضا رئیسی) (@RezaRaeisei) October 26, 2024

Σε ανακοίνωση των IDF υπογραμμίζεται ότι στόχοι είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Tehran right now! pic.twitter.com/miWbK6KmwS
— Olia (@OliaOnX) October 25, 2024

«Το καθεστώς του Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yoav Gallant παρόντες στο στρατιωτικό συμβούλιο μετά την επίθεση στο Ιράν

Ο Νετανιάχου πραγματοποιεί αξιολόγηση ασφαλείας με τον Γκάλαντ και τους αρχηγούς ασφαλείας

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι αξιολογούν την κατάσταση ασφαλείας, λέει το γραφείο του, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 5:40 καθώς ο στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

«Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διενεργεί αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας στην αεροπορική βάση στην Kirya (υπουργείο Άμυνας) με τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του στρατού, τον αρχηγό της Μοσάντ και τον επικεφαλής της Shin Bet», αναφέρει το γραφείο του.

Ο υποστράτηγος Χαλεβί δίνει εντολές για χτυπήματα στο Ιράν μαζί με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας

Το IDF δημοσιεύει μια εικόνα του Αρχηγού του Επιτελείου Υποστράτηγου Herzi Halevi να δίνει εντολές για τα πλήγματα στο Ιράν από το κέντρο διοίκησης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Υποστράτηγο Tomer Bar.

Σύμφωνα με τον Axios, το αποψινό πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν περιελάμβανε τρία κύματα. Tο πρώτο επικεντρώθηκε σε χώρους αεράμυνας, ενώ το δεύτερο και το τρίτο στόχευαν βάσεις πυραύλων και drone, μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

BREAKING: 🌐Axios: Second and third waves of Israeli attack focused on missile and drone bases and production sites
IRAN 🇮🇷🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 pic.twitter.com/VGb4PAw196
— 𝙄𝙎𝙍𝙀𝙇𝙀𝙭𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨®️ (@IsrelExpress) October 26, 2024

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, επλήγησαν 20 στρατιωτικοί στόχοι, μονάδες παραγωγής πυραύλων και χώροι της αεράμυνας.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

⚡️The moment of the flight of 🇮🇱Israeli fighters (presumably F-35I Adir) at low altitude over the territory of Jordan before striking 🇮🇷Tehran. pic.twitter.com/muBWgmzPMj
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) October 26, 2024

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

Loud sirens were heard in Sadeghiyeh (Aryashahr) neighborhood in western Tehran as Israel started its airstrikes, a video obtained by @IranIntl_En shows. pic.twitter.com/vpagCU5l5Y
— Iran International English (@IranIntl_En) October 26, 2024

Την ίδια ώρα, η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει πως η κατάσταση στα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης είναι «φυσιολογική» παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεραμπάντ δεν έχει επηρεαστεί, αναφέρει.

🇮🇷 Tehran pic.twitter.com/KmgfVFOILK
— Aamir Sohail Wattoo (@pkaamirwattoo) October 25, 2024

BREAKING ALERT 🚨
WWIII WARCH
Iran has reported an explosion in a building belongs to the IRGC in the center of Tehran‼️
WW3INFO pic.twitter.com/toZuFJc1SG
— SANTINO (@MichaelSCollura) October 26, 2024

Tehran tonight pic.twitter.com/NWencAROE3
— Harrison Krank (@HarrisonKrank) October 25, 2024

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι τουλάχιστον «έξι εκρήξεις» ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κοντά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

🚨#BREAKING: Photos and Footage from the Tehran area in Iran. pic.twitter.com/1uujLVnoPN
— World Source News 24/7 (@Worldsource24) October 25, 2024

«Έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε περιοχές της Τεχεράνης», ανέφερε ο παρουσιαστής της ιρανικής τηλεόρασης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μεταδίδει πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί δεύτερο κύμα πλήγματος στο Ιράν, καθώς λίγο μετά τις 04:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις κοντά στην Τεχεράνη στην περιοχή Σιράζ, σύμφωνα με αναφορές ιρανικών μέσων ενημέρωσης.

Και οι τρεις κύριοι τηλεοπτικοί σταθμοί του Ισραήλ αναφέρουν ένα δεύτερο κύμα ισραηλινών επιδρομών στο Ιράν, που έλαβε χώρα στις 4:50 τα ξημερώματα. Το Channel 12 παραθέτει μη κρατικές αναφορές στο Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται στην ανατολική Τεχεράνη και σε μια μονάδα διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, συνεχείς εκρήξεις και φωτεινά ίχνη είναι ορατά στον ουρανό στην κεντρική Τεχεράνη μετά τις νέες εκρήξεις.

Iranian media publishes a video clip of Iranian air defenses confronting air targets in the skies of Tehran pic.twitter.com/TTqWolev2W
— yalnız kurt (@MApodogan) October 26, 2024

Το Reuters επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ακούστηκαν άλλες τέσσερις εκρήξεις στην ανατολική Τεχεράνη και ότι «η αεράμυνα είναι ακόμα ενεργή» στην πρωτεύουσα.

Η συνεχιζόμενη επίθεση αναμένεται να είναι μια υπόθεση μιας νύχτας, αναφέρει το ABC News. Το ABC επικαλείται επίσης μια πηγή που λέει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ισραηλινές απώλειες ή ζημιές σε πολεμικά αεροσκάφη.

❗️ Explosions have been heard again in Tehran, and the air defense system is working, the Tasnim agency reports.
Israel has carried out preemptive strikes on radars in Syria to “blind” Iran’s air defenses, The Jerusalem Post reports.
Source: TASS
Video: Reuters/Anadolu Agency… pic.twitter.com/2vuxTrU52V
— East_Calling (@East_Calling) October 26, 2024

Το Channel 12 αναφέρει επίσης ότι το πρώτο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών είχε στόχο την παραγωγή πυραύλων και εγκαταστάσεις αεράμυνας.

Ο Ίσραέλ Ζιβ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, αποκαλεί τα ισραηλινά χτυπήματα «ιστορικά» και λέει ότι το Ισραήλ κάνει «ό,τι θέλει» εδώ και ώρες στον ουρανό του Ιράν, στοχεύοντας μερικούς από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς του στόχους.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει στοχεύσει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους «θέτει το Ιράν σε ένα δίλημμα» όσον αφορά την απάντησή του, λέει ο Ζιβ.

Το Ιράν ακυρώνει πτήσεις σε όλα τα δρομολόγια μέχρι νεωτέρας

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν δήλωσε ότι οι πτήσεις σε όλα τα δρομολόγια ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας IRNA, σε νέοτερη ενημέρωση του στις 5:40 (ώρα Ελλάδος).

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

BREAKING : Israel attacked Iran. Multiple blasts reported in capital city Tehran. Tasnim News Agency reports that Iranian Officials have stated they are preparing a Response to tonight’s Israeli Attack. pic.twitter.com/JRIL3Jbztm
— Baba Banaras™ (@RealBababanaras) October 26, 2024

Το υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεωτέρας, «λόγω των περιφερειακών εντάσεων», όπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων (INA) εν μέσω της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν, λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν εκρήξεις και στην Ισφαχάν αλλά και τη Μασχάτ, όπως και σε κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράν.

Ο χάρτης των πτήσεων πάνω από τη Μέση Ανατολή

#BREAKING: Reports indicate multiple explosions have been heard in Tehran, Iran, marking the beginning of Israel’s renewed combat. pic.twitter.com/qUNk7pGOUi
— Angry Citizen (@AngryCitizenxx) October 25, 2024

@MarioNawfal 🚨🇮🇷 BREAKING: EXPLOSIONS IN TEHRAN REPORTEDLY NEAR POWER STATION
Multiple explosions rocked western Tehran allegedly targeting a power station.
Footage shows fires and smoke southwest of Tehran, suggesting intercepted projectiles or drone activity—#Israel#Iran pic.twitter.com/yBUICa4Mpe
— Arewa Voice🇹🇷 🇬🇧 (PhD)🗨 (@MrKenny36126188) October 25, 2024

ABC News: Η ισραηλινή επίθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, το ABC αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.