Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη μαχητική οργάνωση σχετικά με το αν ο Χασίμ Σαφιεντίν -εξάδελφος του Νασράλα- έχει σκοτωθεί.

Το προάστιο της Βηρυτού όπου σκοτώθηκε ο Σαφιεντίν υπέστη μια σειρά νέων αεροπορικών επιδρομών την Τρίτη. Ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε ένα κτίριο στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού που, όπως είπε, στέγαζε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της 4ης Οκτωβρίου, ο Χασέμ Σαφιεντίν, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, βρήκε τον θάνατο μαζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χουσέιν Αλί Χαζίμα και άλλους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις IDF.

Ο Σαφιεντίν, ένας ισχυρός κληρικός στις τάξεις της οργάνωσης, αναμενόταν να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα, έναν από τους ιδρυτές της ομάδας, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Σεπτέμβριο.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις αρχές Οκτωβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Περίπου 25 άλλα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής.

Τους τελευταίους μήνες, τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει μεγάλο μέρος της ανώτατης ηγεσίας της Χεζμπολάχ, αφήνοντας την ομάδα σε σύγχυση.

Ποιος ήταν ο εξάδελφος του Νασράλα και πιθανός διάδοχος στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

Ο Σαφιεντίν γεννήθηκε στο χωριό Deir Qanoun En Nahr του νότιου Λιβάνου κοντά στην Τύρο το 1960 και μαζί με τον εξάδελφό του, Νασράλα, σπούδασε Θεολογία σε δύο σιιτικά ιδρύματα – το ένα στη Νατζάφ του Ιράκ και το άλλο στο Κομ του Ιράν.

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης, ο ρόλος του Σαφιεντίν ήταν να επιβλέπει μέχρι πρόσφατα τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ συμμετείχε και στο «Συμβούλιο Τζιχάντ», το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Ο αδελφός του, Αμπντουλάχ, εκπροσωπεί τη Χεζμπολάχ στο Ιράν και ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ το 2020 στη Βαγδάτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη» τον Σαφιεντίν το 2017.