Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε την Κυριακή (27/10) ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεσμεύτηκε ότι θα δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας», είπε ο Πεζεσκιάν στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

Ο Πεζεσκιάν απέδωσε την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή στην «επιθετικότητα» του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν τη χώρα, που δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος και τα εγκλήματά του συνεχιστούν, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν», προέβλεψε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους

Το Ιράν δεν έχει «κανένα όριο» στην υπεράσπιση της εδαφικής του ακεραιότητας, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγκτσί. Την ίδια ημέρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο στρατιωτικές βάσεις που έγιναν  τα  ξημερώματα, σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικούς και προκάλεσαν ζημιές σε συστήματα ραντάρ.

«Νομίζω ότι δείξαμε ότι η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας δεν γνωρίζει όρια», δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί σε συνέντευξή του στον επίσημο ιστότοπο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν «δικαιούται και υποχρεούται να αμυνθεί έναντι εξωτερικών επιθετικών ενεργειών» μετά τις επιθέσεις στο έδαφός του εγείροντας ανησυχίες για περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου 26/10, ως απάντηση σε αυτό που είπε ότι ήταν επιθέσεις μηνών από «το Ιράν και τους πληρεξουσίους του» στην περιοχή.

Ώρες αργότερα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «ολοκλήρωσε» τα πλήγματα και «πέτυχε τους στόχους του». Προειδοποίησε την Τεχεράνη για τυχόν αντίποινα.