Το Δελχί της Ινδίας βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, με τοξικό αφρό να επιπλέει στον ποταμό Γιαμούνα στην περιοχή Καλίντι Κουντζ.

Ο τεράστιος ποταμός Γιαμούνα στην Ινδία καλύφθηκε από παχύ στρώμα τοξικού αφρού. Τα προβλήματα για τον πληθυσμό.

Το Σάββατο (19/10), ο Δείκτης Ποιότητας Αέρα (AQI) έπεσε στο 226, κατηγοριοποιημένος ως “φτωχός” από το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου Ρύπανσης (CPCB). Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Ακσάρνταμ και το Ανάντ Βιχάρ, οι τιμές του AQI έφτασαν το 334, κατατάσσοντάς τις στην κατηγορία “πολύ φτωχή”.

Οι κάτοικοι εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους. Ο Ασίς Κουμάρ Μίνα τόνισε τις επιπτώσεις στην υγεία, λέγοντας: “Τα επίπεδα ρύπανσης αυξήθηκαν, προκαλώντας λοιμώξεις του λαιμού και προβλήματα στην αναπνοή“. Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά των ρυπαντών, προτείνοντας την επιβολή προστίμων σε όσους καίνε απόβλητα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Δελχί, Γκόπαλ Ράι, σημείωσε ότι η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται λόγω της έλευσης του χειμώνα, με 13 περιοχές να ξεπερνούν επίπεδα AQI πάνω από 300. Τόνισε τη σημασία εντοπισμού τοπικών πηγών ρύπανσης.

Η επικίνδυνη αυτή στρώση, η οποία επαναλαμβάνεται κατά περιόδους, απειλεί την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κατά μήκος του ποταμού.

Ο ποταμός Γιαμούνα αποτελεί μια ιερή υδάτινη οδό για τους Ινδουιστές και περνάει μέσα από την καρδιά του Νέου Δελχί.

Η ημερήσια παραγωγή λυμάτων του Νέου Δελχί, που ανέρχεται σε 3,6 δισεκατομμύρια λίτρα, αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική απειλή, ενώ λιγότερα από τα μισά λαμβάνουν αποτελεσματική επεξεργασία. Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα ανεπεξέργαστα απόβλητα απορρίπτονται καθημερινά στον ποταμό Γιαμούνα.