Τον χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην οδό Ι. Κωλέττη στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο κ. Σταϊνμάιερ βρέθηκε για τέταρτη φορά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας του στη γερμανική προεδρία και ξεναγήθηκε μαζί με την κ. Σακελλαρόπουλου στους χώρους του υπό ανέγερση Μουσείου του Ολοκαυτώματος, όπου γίνονται οι πρόδρομες εργασίες με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί το 2027.

Πρόκειται για έναν χώρο μνήμης για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Αλμπερτ Μπουρλά μέσω του Genesis Prize Foundation.
 
Νωρίτερα οι κ. κ. Σταϊνμάιερ και Σακελλαρόπουλου συναντήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης με δύο επιζήσασες της ναζιστικής κτηνωδίας και τους Ολουκαυτώματος, τις Ρίνα Ρέβαχ και Ρόζι Σαλτιέλ.

«Από εδώ ξεκίνησαν τα βαγόνια με τους ανθρώπους που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη για να σφαγιαστούν στο κολαστήριο του Άουσβιτς. «Τη Θεσσαλονίκη την αποκαλούσαν Μάδρε ντε Ισραήλ», συμπλήρωσε θέλοντας να τονίσει τον συμβολισμό της πόλης και τη σύνδεσή της με την εβραϊκή κοινότητα.

«Το Μουσείο που βρίσκεται υπό ανέγερση δεν είναι απλά ένας τόπος μνήμης για τα θύματα, αλλά αποτελεί φάρο κατά του ρατσισμού και αντισημιτισμού», είπε ο κ. Σαλτιέλ προσθέτοντας πως ο χώρος θα αποτελέσει ένα κέντρο έρευνας, μνήμης και εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ο κ. Σαλτιέλ δώρισε δύο γυάλινα αντίγραφα-μινιατούρες του κτηρίου του Μουσείου Ολοκαυτώματος στον Γερμανό πρόεδρο και την Ελληνίδα ομόλογό του. Από την πλευρά του και ο Σταϊνμάιερ ήρθε με δώρα και πρόσφερε στον Δαβίδ Σαλτιέλ ένα λεύκωμα με φωτογραφίες Εβραίων Ρωμανιωτών από τα Ιωάννινα. «Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το λεύκωμα αυτό θα βρίσκεται στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος», είπε ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι «με αυτό το Μουσείο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά του αντισημιτισμού και του μίσους» και τόνισε πως πρόκειται για «ένα σύμβολο υπέρ της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης».

Έπειτα, οι δύο πρόεδροι μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη προχώρησαν συμβολικά σε δενδροφύτευση, ρίχνοντας χώμα σε δύο ροδιές μπροστά ακριβώς από τον χώρο του υπό ανέγερση κτηρίου.

Το Μουσείο

Το Μουσείο θα έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ., θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους, ενώ θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, το Μουσείο θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Την Αρχιτεκτονική Μελέτη συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, στο οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντας το κτήριο σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται το φωτισμό των φάρων. Ο σχεδιασμός βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας και κοινό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η πιστοποίησή του έργου από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γερμανός πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ομάδας στο ποδόσφαιρο, Ότο Ρεχάγκελ, που κατέκτησε το θρυλικό Euro το 2004.