Τι σχέση μπορεί να έχουν πιάτα με βουβαλίσιο τυρί Κερκίνης, βασιλομανίταρα των Γρεβενών και πατάτες από τον Πολύμυλο με μια έκθεση τροφίμων και ποτών;

Η ΔΕΘ Helexpo αναδιοργανώνει τη γαστρονομία στις κλαδικές της εκθέσεις εγκαθιδρύοντας εκ θεμελίων μια νέα έκδοση έκθεσης τροφίμων και ποτών, την food and drinks by Detrop, με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης αλλά και τη διασύνδεσή της με την πόλη.

Σε μια πρωτοποριακή δράση για την πρόοδο της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τη 1 έως τις 3 Νοεμβρίου, διάσημοι σεφ της πόλης πρόκειται να σερβίρουν πιάτα με προϊόντα παραγωγών που συμμετέχουν στην έκθεση.

«Στόχος μας είναι η διασύνδεση των κλαδικών μας εκθέσεων με την πόλη», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της έκθεσης.

Μάλιστα, εκτός των φαγητών, θα υπάρχει και αντίστοιχη δράση με τα ποτά, όπου ειδικά κοκτέιλ θα σερβίρονται σε μπαρ που συνεργάζονται με την κλαδική έκθεση.

Rebranding και μακεδονική κουζίνα

Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής, στόχος είναι το rebranding της ήδη υπάρχουσα Detrop, ώστε να αντεπεξέλθει στο περιβάλλον ανταγωνισμού με τις υπόλοιπες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών σε όλον τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη προγραμματιστεί μια παράλληλη δράση με τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη στις 18.00 στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν b2b συναντήσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Στην έκθεση συμμετέχουν 250 εκθέτες από 19 χώρες, με προεξάρχουσα την Ευρώπη, ενώ θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες συμμετοχές από Μέση Ανατολή, Ιαπωνία, Κίνα και Βόρεια Αφρική.

Δυναμικό παρών δίνει και η Κεντρική Μακεδονία στο food stand  της οποίας συμμετέχουν 46 επιχειρήσεις, με τον αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας Μπάνε Πρέλεβιτς να επισημαίνει ότι στόχος είναι η ανάδειξη της μακεδονικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων.

Παράλληλα με την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 18.00 την Παρασκευή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, διοργανώνονται γαστρονομικά events με επίκεντρο την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά κρασιά, ενώ πρόκειται να δοθούν και Food expert awards που θα επιβραβεύσουν την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών.