Ο 28χρονος Γιώργος Παπαηλίας έχασε την «μάχη» για την ζωή του στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου μεταφέρθηκε μετά από το σοβαρό τροχαίο που σημειώθηκε στον κόμβο Σταδίου στο Αγρίνιο στις 14/10.

Ο θάνατός του έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία ενώ συντετριμμένοι είναι οι δικοί του άνθρωποι που δεν μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη.

Συγγενείς του μιλώντας στο OPEN, λένε πως ίσως τα είχε καταφέρει εάν είχε διακομιστεί σε κοντινότερο νοσοκομείο για νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά δεν υπήρχε διαθεσιμότητα.

«Ολόκληρο Αγρίνιο, Άρτα, Γιάννενα, Πάτρα, Ρίο, να μην υπάρχει πουθενά μία ΜΕΘ; Να μας στείλουν το παιδί 3,5 ώρες και 4 στην Καλαμάτα; Είναι μεγάλος μεγαλύτερος ο πόνος μας όταν βγαίνει ο υπουργός Υγείας και λέει αναβαθμίστηκε το σύστημα υγείας. Για ποιο σύστημα υγείας μιλάει; Έχουν τα μούτρα και βγαίνουν και λένε ότι τα κάνουν τέλεια. Άμα υπήρχε αίσθηση ευθύνης και οι 300 πρέπει να παραιτηθούν, έχουν καταντήσει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα», σχολίασε θείος του εκλιπόντος νεαρού.

Η υπόθεση διερευνάται δήλωσε από μεριάς του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκύπτει μέχρι τώρα πως η όποια καθυστέρηση δεν επηρέασε την πορεία της υγείας του 28χρονου. «Η ΜΕΘ μετά από βαρύ τροχαίο θέλει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σταθεροποιήθηκε στο Νοσοκομείο το παιδί, ας μην πούμε περισσότερα, είμαστε υπό διερεύνηση», ανέφερε.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN τα νοσοκομεία σε Αγρίνιο, Πάτρα, Αγρίνιο και Άρτα διαθέτουν 60 κλίνες ΜΕΘ.

Την ημέρα που συνέβη το τροχαίο, υπήρχε ένα διαθέσιμο κρεβάτι, μία κατάσταση δυναμική που αλλάζει από λεπτό σε λεπτό.

Στα Ιωάννινα το Πανεπιστημιακό διαθέτει 18 κλίνες ΜΕΘ, με 3 εξ αυτών κλειστές. Το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» λειτουργούν έξι κλίνες, ενώ παράλληλα γίνονται εργασίες για την ανάπτυξη δύο ακόμα κλινών. Στο Νοσοκομείο του Ρίου υπάρχουν 18 κλίνες ενώ άλλες 8 κλίνες διαθέτει το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Στην Άρτα το νοσοκομείο διαθέτει 7 κλίνες ενώ στο Αγρίνιο από τις 8 κλίνες είναι ανοικτές οι 4. «Οι δυνατότητες είναι να δουλέψουν τουλάχιστον 8 κλίνες, ευελπιστούμε με την προκήρυξη των θέσεων τώρα να ενισχυθεί με παραπάνω προσωπικό η μονάδα», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Μάκης Αραβανής.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν από 450 σε 900 ενώ μαζί με τις ενοικιαζόμενες από ιδιωτικά ιδρύματα κλίνες ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1070.

To χρονικό

Ο νεαρός Γιώργος είχε τραυματιστεί σοβαρότατα στο τροχαίο που συνέβη λίγο πριν τις 21:00 της Δευτέρας, 14 Οκτωβρίου. Το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε σφοδρά με ΙΧ στον κόμβο Σταδίου, με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Είχε μεταφερθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου και ακολούθως στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.

Ο νεαρός δικυκλιστής εξέπνευσε την Παρασκευή (18/10), νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος οδηγός του ΙΧ με το οποίο συγκρούστηκε ο 28χρονος συνελήφθη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ έχουν παραγγελθεί και εξετάσεις. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος.