Θανάσης Πολυκανδριώτης: «Χόρευε με την παρέα του, είπε “γεια σου Τζάρα με το κλαρίνο σου” και έπεσε ξερός» – Το περιστατικό που τον σημαδεψε

Στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή, φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο γνωστός μουσικός Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο οποίος μίλησε για ένα συγκλονιστικό γεγονός που βίωσε στην εφηβική του ηλικία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που τον σημάδεψε όταν ήταν μόλις 15,5 ετών.

«Εκείνη την εποχή το όνειρό μου ήταν να μπω στο “μικρό Πολυτεχνείο” και να γίνω πολιτικός μηχανικός. Από την πρώτη γυμνασίου μελετούσα ασταμάτητα για να είμαι έτοιμος όταν έρθει η στιγμή των εξετάσεων στην τρίτη γυμνασίου και να μπω στο μικρό Πολυτεχνείο» είπε.

Ήταν καλοκαίρι του 1963, όταν ένας φίλος του πατέρα του, ο Γιάννης Κατσιμίχας, πρότεινε να τον πάρει μαζί του για κάποιες εμφανίσεις στον Πύργο Ηλείας. Ο πατέρας του, όμως, απάντησε πως ο Θανάσης δεν παίζει μπουζούκι και πρότεινε τον αδερφό του Γιάννη, ο οποίος τότε συνεργαζόταν με τη Ρίτα Σακελλαρίου και δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Τότε, ο ίδιος αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση και να πάει.

«Ο πατέρας μου είπε “Τον βλέπω πώς παίζει κιθάρα, άσε να δοκιμάσει”. Μέχρι τότε δεν είχα πιάσει ποτέ μπουζούκι. Το Σάββατο, τη δεύτερη βραδιά, ένας άνθρωπος που μόλις είχε έρθει από την Αμερική χόρευε με την παρέα του, ενώ στην ορχήστρα ήταν και ο γνωστός κλαρινίστας Δημήτρης Τζάρας. Ξαφνικά, ο άντρας αυτός φωνάζει “γειά σου Τζάρα με το κλαρίνο σου” και πέφτει κάτω ξερός».

Ο θάνατος του άντρα προκάλεσε σοκ στον τότε 15,5 ετών Θανάση Πολυκανδριώτη, όπως ο ίδιος θυμάται: «Εμένα μου ήρθε να βάλω τα κλάματα. Μικρό παιδάκι. Να το συνεφέρουν… “Έφυγε” ο παππούς».

Μετά το περιστατικό, και αφού πέρασε μια εβδομάδα, συνειδητοποίησε πως δεν είχαν πληρωθεί για τη δουλειά τους. Έτσι, αποφάσισε να επιστρέψει στο Αιγάλεω και να παραδώσει το μπουζούκι και τον ενισχυτή στον πατέρα του, λέγοντάς του πως τελείωσε με το όργανο.

«Ήμουν 15,5 χρονών, βίωσα έναν θάνατο και στο τέλος δεν πληρωθήκαμε κιόλας» κατέληξε.