Το PKK “δείχνει” η Τουρκία για την τρομοκρατική επίθεση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS στην Άγκυρα.

Γιατί συνδέουν την τρομοκρατική επίθεση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS στην Άγκυρα με την πρόταση Μπαχτσελί για υπό όρους αποφυλάκιση του Οτσαλάν.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ κατονόμασε τους Κούρδους αντάρτες ως υπεύθυνους για το χτύπημα λέγοντας: «Προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη του έθνους μας κάνοντας μια ποταπή και άτιμη επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της TAI. Όπως κάνουμε πάντα, δίνουμε σε αυτούς τους άτιμους ανθρώπους του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν συμμορφώνονται ποτέ. Επαναλαμβάνω αυτό που λέω πάντα, δεν θα σταματήσουμε να τους καταδιώκουμε μέχρι να εξαλειφθεί ο τελευταίος τρομοκράτης».

Σε νεότερη ενημέρωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε πως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 5 και των τραυματιών σε 22: «Δυστυχώς, ο αριθμός των μαρτύρων μας είναι 5, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι 22. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, πιθανότατα σχετίζεται με τις ενέργειες του PKK. Εμείς θα κοινοποιήσει τα στοιχεία ταυτότητας και άλλα αποδεικτικά στοιχεία μόλις γίνουν ξεκάθαρα».

Νωρίτερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: «Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των τρομοκρατών συνεχίζονται. Μόλις προσδιοριστεί η ταυτότητά τους, θα γνωστοποιήσουμε ποια τρομοκρατική οργάνωση είναι».

Σημειώνεται πως έως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

BREAKING — Turkish Defense Minister points out PKK as the perpetrator of the deadly Ankara attack pic.twitter.com/1vG2L6dHrp— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 23, 2024

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι υποψίες και οι πρώτες εκτιμήσεις στρέφονται προς τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ ενώ αναλυτές κάνουν λόγο για ομοιότητες με την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2023 στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής Ασφάλειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην συγκεκριμένη επίθεση, οι δύο δράστες είχαν προσεγγίσει το σημείο με αυτοκίνητο και ανατίναξαν τα εκρηκτικά. Ο ένας δράστης σκοτώθηκε και ο άλλος είχε επιτεθεί στην πύλη με όπλα. Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας την οποία είχε αναλάβει τότε το PKK.

Την ίδια ώρα Τούρκοι αναλυτές συνδέουν την τρομοκρατική επίθεση με την πρόταση Μπαχτσελί για υπό όρους αποφυλάκιση του Οτσαλάν.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές Τρίτη (22/10), ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα συμφωνούσε με την υπό όρους αποφυλάκιση του ηγέτη της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ, πολιτικού φορέα των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε: «Αν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική, μια χώρα και ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία, τότε είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά. Ας αφήσουμε τον αρχιτρομοκράτη, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία όταν τον έφερναν στην Τουρκία, να δηλώσει μονομερώς ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει εκκαθαριστεί».

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη κατανοήσει αυτό το κάλεσμά μου», συνέχισε ο πρόεδρος του ακροδεξιού ΜΗΡ, και διατύπωσε την πρότασή του «για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στον Αιώνα της Τουρκίας», όπως είπε, ως εξής: «Αν αρθεί η απομόνωση του αρχηγού της τρομοκρατίας, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας (σ.σ. του φιλοκουρδικού) Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ας διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί. Αν δείξει αυτή την βούληση, ας ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νομική ρύθμιση προκειμένου να ασκήσει το “δικαίωμα στην ελπίδα”».

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται από το 1999, υπό συνθήκες απομόνωσης, στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σε μία πρώτη αντίδραση στην τοποθέτηση του Μπαχτσελί, ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ΑΚΡ, ανέφερε μεν ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς που έχουν πρόβλημα με τον εθνικό μας ύμνο και αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας», υπονοώντας τους φιλοκουρδικούς κύκλους, «είτε πρόκειται για εραστές της τρομοκρατίας μεταμφιεσμένους σε δικηγορικούς συλλόγους, δικηγόρους ή δημοσιογράφους». Ωστόσο, παρέχοντας έμμεση στήριξη στη δήλωση Μπαχτσελί, προσέθεσε: «Περιμένουμε από όλους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στο μέλλον της Τουρκίας. Θέλουμε αυτό το ιστορικό παράθυρο που ανοίγει να μη πέσει θύμα υπολογισμών. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».

Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη στις 15:30 στην Άγκυρα στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS, στην περιοχή Καχραμανκαζάν αφήνοντας πίσω της 5 νεκρούς και 22 τραυματίες.

Οι δράστες έφτασαν στην πύλη του συγκροτήματος μέσα σε ένα ταξί κατά τη διάρκεια αλλαγής του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον δύο εξ αυτών, ένας άνδρας και μία γυναίκα, κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα, ενώ ένας άλλος φαίνεται να ανοίγει πυρ.

Ankara TUSAŞ’a saldırı gerçekleştiren teröristlerden biri. (Sabah) pic.twitter.com/NzFolrQPez— Boşuna Tıklama (@bosunatiklama) October 23, 2024

Ankara’da TUSAŞ saldırısını gerçekleştirenlerin güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. pic.twitter.com/NFG11jOsv3— Elips Haber (@elipshaber) October 23, 2024

HEPİNİZİN AMK ŞEREFSİZ ADİ HERİFLER ALLAHINIZDAN BULUN #TUSAŞ #tusaş #patlama
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan Tesislerine gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan askerimize ve sivil vatandaşlara allahtan rahmet diliyorum. Yaralananlarada… pic.twitter.com/dsaxFS1dst— NUMARA #AliKoçİstifa (@Numarahaberr) October 23, 2024

Ακούστηκε δυνατή έκρηξη και άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός, όπως φαίνεται και σε πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα social media. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν υπήρξε κάποιος βομβιστής αυτοκτονίας ή αν κάποιος εκ των δραστών πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό.

Βίντεο από την στιγμή της έκρηξης: 

NEW: The footage that shows the moment of the explosion in Ankara pic.twitter.com/E62tmbM6b2— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 23, 2024

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιείχαν εκρηκτικά. Κάμερες ασφαλείας μάλιστα έχουν καταγράψει την είσοδο των δύο ενόπλων με το πρόσωπο του άνδρα να φαίνεται καθαρά.

Ankara Kazan’da bulunan TUSAŞ’ta patlama ve silah sesi duyuldu. Alandan görüntü pic.twitter.com/EacIFPf10f— BurakSakinOl (@buraktut_) October 23, 2024

Το προσωπικό της εταιρείας κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Έχει ήδη ξεκινήσει και έρευνα από έναν εισαγγελέα και έξι αντιεισαγγελείς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τούντς.

Ερντογάν: «Τα βρώμικα χέρια που απλώνονται στην Τουρκία θα σπάσουν»

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Έχουμε τέσσερις μάρτυρες, και 14 τραυματίες. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση και εύχομαι το έλεος του Θεού στους μάρτυρές μας».

Στην συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος σε μια εκτενή ανάρτηση έκανε λόγο για «απεχθή επίθεση» που στοχεύει «την ειρήνη του έθνους» ενώ προειδοποίησε πως «τα βρώμικα χέρια που απλώνονται προς την Τουρκία θα σπάσουν».

Η ανάρτηση Ερντογάν: 

«Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις οργανώσεις ατμομηχανών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που αποτελούν το σύμβολο του ιδανικού μας της «Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας».

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής ενέργειας οι δυνάμεις ασφαλείας μας επενέβησαν γρήγορα και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες.

Το έθνος μας πρέπει να ξέρει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνονται προς την Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν. Καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, καμία κακή εστία που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και πολυδιάσταση.

Προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν στην προδοτική τρομοκρατική ενέργεια και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές μου στους αφοσιωμένους υπαλλήλους της TAI, την πηγή υπερηφάνειας της αμυντικής μας βιομηχανίας, και στο έθνος μας».

Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.
Terör eyleminin ilk anından…— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 23, 2024