Την «Καλημέρα» του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς με ένα σκίτσο.

Ο σκιτσογράφος σήμερα μπαίνει στην ημέρα μας με ένα καυστικό σχόλιο. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω σκίτσο βλέπουμε γραμμένη μια διάσημη φράση του Σάμιουελ Τζόνσον στην οποία αναφέρεται πως «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».

Στη φράση αυτή αντιδρά ένας χαμαιλέοντας τοποθετημένος πάνω σε ένα γαλανόλευκο πανί λέγοντας ειρωνικά: «Εξυπνάδες!».

Ο Σάμιουελ Τζόνσον (1709-1784), αναφερόμενος συχνά και ως Δρ. Τζόνσον, ήταν Άγγλος συγγραφέας ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στην αγγλική λογοτεχνία ως ποιητής, δοκιμιογράφος, ηθικολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, βιογράφος, συντάκτης και λεξικογράφος.

Ο Τζόνσον πίστευε ότι η καλύτερη ποίηση βασιζόταν στην σύγχρονη γλώσσα και δεν του άρεσε η χρήση της διακοσμητικής ή σκόπιμα αρχαϊκής γλώσσας. Ήταν ύποπτος σχετικά με την ποιητική γλώσσα και προτιμούσε την ποίηση η οποία θα μπορούσε να διαβαστεί και να γίνει κατανοητή αρκετά εύκολα. Εκτός από τις απόψεις του περί γλώσσας, ο Τζόνσον πίστευε επίσης ότι ένα καλό ποίημα περιείχε νέες και μοναδικές εικόνες.

Ο χαμαιλέοντας έχει τοποθετηθεί στο εν λόγω σκίτσο ως μια κριτική στον πολιτικό «χαμαιλεοντισμό». Η λέξη «χαμαιλεοντισμός» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη συμπεριφορά και στάση ανθρώπου που αλλάζει φρονήματα ανάλογα με τα συμφέροντά του. Προέρχεται ετυμολογικά από το ουσιαστικό «χαμαιλέοντας» (χαμαί + λέων = λιοντάρι που έρπει/λιοντάρι του εδάφους).