Δεν είναι ανάγκη να είσαι λάτρης της τεχνολογίας για να αντιληφθείς σε τι βαθμό επηρεάζει πια τη ζωή μας. Στη συναρπαστική εποχή που βρισκόμαστε, κάθε καινοτομία προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, είναι οι βιομηχανίες που έχουν αλλάξει επίπεδο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, άλλες πολύ και άλλες λιγότερο.

Στον τομέα της υγείας, η τεχνολογία έχει βάλει τη σφραγίδα της στην αντιμετώπιση νόσων, στην πρόληψη της υγείας των ασθενών, στην αναγνώριση ασθενειών, στην ανάλυση δεδομένων με ταχύτητες που ούτε φανταζόμασταν καν, ακόμη και στην παραγωγή φαρμάκων. Στη μετακίνηση, η πρόληψη των ατυχημάτων, η ασφάλεια των οχημάτων, η πρόβλεψη των περιστατικών, η ρύθμιση της κυκλοφορίας και ο προγραμματισμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ είναι μερικά από αυτά τα σημεία, στα οποία η τεχνολογία έβαλε τη σφραγίδα της με θετικό τρόπο.

Στη διασκέδαση, υπάρχει ένας τομέας που γνώρισε τεράστια άνθηση, όταν αφέθηκε στα χέρια της. Πρόκειται για τη βιομηχανία του πόκερ, ενός αθλήματος με ιστορία δύο αιώνων, που έγινε πολύ σύντομα το αγαπημένο παιχνίδι με τράπουλα στις ΗΠΑ. Στις αρχές του 2000, μπήκε στα καζίνο της χώρας και στη συνέχεια του υπόλοιπου κόσμου, όπου και άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστό. Περίπου το 1975, άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα τουρνουά από τη νέα τεχνολογία που ονομαζόταν «τηλεόραση» και μπήκε σε κάθε σπίτι, η τεχνολογική έκρηξή του, όμως, έγινε στις αρχές του αιώνα που διανύουμε.

Το πόκερ διαπίστωσε ότι εξαιτίας της ανάγκης για φυσική παρουσία, δεν μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο. Η εμφάνιση του internet ωστόσο, βοήθησε το άθλημα να βρει το δρόμο του προς τον ψηφιακό κόσμο. Οι κολοσσοί του πόκερ δημιούργησαν online πλατφόρμες διασκέδασης, προσβάσιμες από τα κινητά τηλέφωνα που επίσης είχαν αρχίσει να γίνονται δημοφιλή. Πλέον, καθένας μπορεί να επιδείξει ψηφιακά τις ικανότητές του, ακόμη και να διεκδικήσει θέση στα μεγαλύτερα τουρνουά του κόσμου μέσα από λειτουργίες όπως το PokerStars Power Path, όποτε θέλει, απ’ όπου κι αν βρίσκεται.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

Χορηγός Επικοινωνίας

Η τεχνολογία έφερε, επίσης, ταχύτατη ανάλυση δεδομένων και προσωποποιημένες προτάσεις για τους παίκτες, άμεση απάντηση (τουλάχιστον στο πρώτο επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών), τεχνητή νοημοσύνη που εγγυάται την ασφάλεια δεδομένων και διασφαλίζει τις συναλλαγές, απεριόριστες δυνατότητες στον αριθμό τραπεζιών και συμμετεχόντων, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία που μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα δεν ήταν δυνατόν να προσφέρουν οι εταιρίες.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στα παραπάνω και, ειδικότερα, τα πιο δημοφιλή αθλήματα του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μπάσκετ, ένα σπορ που συνδυάζει πολλά στοιχεία τα οποία μπορούν να βελτιωθούν ριζικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εξίσου σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Το γεγονός ότι η ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων έχει αναβαθμιστεί σε εντυπωσιακό βαθμό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει και αναπόσπαστο κομμάτι του μπάσκετ, επιτρέποντας στις ομάδες και στους προπονητές να προχωρούν σε αναλυτικές αξιολογήσεις των παικτών τους και κατά συνέπεια να τους αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον, διάφορα στατιστικά μοντέλα πετυχαίνουν να βγάζουν, γρήγορα και εύκολα, ποσοστά ευστοχίας, αμυντικές αποδόσεις και πολλά άλλα στοιχεία, που η κατάλληλη αξιοποίησή τους μπορεί να προσφέρει σοβαρό προβάδισμα σε σχέση με τους αντιπάλους.

Από την άλλη, τεχνολογικές ανακαλύψεις, όπως τα «έξυπνα ρολόγια» και άλλες «έξυπνες» συσκευές καταγραφής, βοηθούν τους ίδιους τους αθλητές να παρακολουθούν συστηματικά τη φυσική τους κατάσταση σε πραγματικό χρόνο. Οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν ζωτικής σημασίας μετρήσεις, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο αριθμός βημάτων και η ποιότητα ύπνου. Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν στους ίδιους τους αθλητές, αλλά και στους προπονητές τους, να προσαρμόζουν τις ανάγκες και τους ρυθμούς των προπονήσεών τους, να βελτιώνονται και να αποφεύγουν μέχρι και τραυματισμούς.

Στην ίδια λογική, περίπου, τα «έξυπνα» γήπεδα προσφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες για όλες τις στιγμές του παιχνιδιού. Κάμερες εξελιγμένης τεχνολογίας καταγράφουν κάθε κίνηση των παικτών, ενώ οι αισθητήρες στο δάπεδο μετρούν την ταχύτητα, την ένταση και ανιχνεύουν όταν γίνονται σουτ. Μία τεχνολογία, δηλαδή, που βελτιώνει ακραία την ποιότητα του παιχνιδιού.

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία έχει φέρει τεράστιες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του μπάσκετ, από τις προπονήσεις έως την αναλυτική παρακολούθηση των αγώνων, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για το μέλλον και την εξέλιξή της.