Μια σειρά από αμερικανικές αλυσίδες fast food και εστιατόρια αποσύρουν τα φρέσκα κρεμμύδια από τα καταστήματά τους σε συγκεκριμένες περιοχές τους λόγω του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης από το βακτήριο E. Coli.

Η Yum Brands, η μητρική εταιρεία των Taco Bell, Pizza Hut και KFC, δήλωσε ότι αποσύρει το συγκεκριμένο λαχανικό από ορισμένα εστιατόρια για λόγους ασφάλειας, όπως δήλωσε στο Bloomberg την Πέμπτη. Η Yum δεν διευκρίνισε τον αριθμό ή την τοποθεσία των εστιατορίων της.

Την Πέμπτη, η Burger King δήλωσε ότι προμηθεύεται κάποια από τα κρεμμύδια της από την Taylor Farms, προμηθευτή των εστιατορίων McDonald’s που έχουν συνδεθεί με την επιδημία E. Coli. Η Burger King δήλωσε ότι δεν είχε κανένα κρούσμα ασθένειας ή ενημέρωση από τις αρχές, όμως έδωσε οδηγίες στα καταστήματα που παρέλαβαν τα κρεμμύδια από τον συγκεκριμένο προμηθευτή να μην τα χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για το 5% από τα περίπου 7.000 καταστήματά της, σύμφωνα με το Business Insider.

Η Fat Brands, στην οποία ανήκουν το Johnny Rockets και άλλα εστιατόρια, δήλωσε επίσης ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί κρεμμύδια της Taylor Farm την Πέμπτη.

Η απόσυρση των συγκεκριμένων κρεμμυδιών αποφασίσθηκε έπειτα από τα 49 κρούσματα μολύνσεων από E. coli και τον θάνατο ενός άνδρα που σχετίζονται με την κατανάλωση μπέργκερ στα McDonald’s. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν την Τρίτη ότι όποιος εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα E. coli μετά την κατανάλωση ενός Quarter Pounder της McDonald’s θα πρέπει να καλέσει τον πάροχο υγείας του.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας διερευνούν ποιο συστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει την επιδημία. Οι πρώτες πληροφορίες από τον FDA υποδηλώνουν ότι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή οι μοσχαρίσιες πίτες που χρησιμοποιούνται για τα Quarter Pounders είναι η πιθανή πηγή μόλυνσης.

Η McDonald’s απέσυρε προσωρινά το Quarter Pounder από τα μενού της στο Κολοράντο, το Κάνσας, τη Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ, καθώς και σε τμήματα των γύρω πολιτειών.

Τα κρούσματα στην fast-casual μεξικανική αλυσίδα Chipotle κόστισαν στην εταιρεία 25 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με κρούσματα που επηρέασαν 1.100 άτομα από το 2015 έως το 2018. Η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά νέων πρωτοκόλλων ασφάλειας τροφίμων το 2016 και η μετοχή της ανέκαμψε τελικά.

Το 2022, τα εστιατόρια της Wendy’s συνδέθηκαν με μια επιδημία E. coli σε έξι πολιτείες.

Και οι δύο επιδημίες αφορούσαν εκατοντάδες κρούσματα, πολύ περισσότερα από τον αριθμό των ανθρώπων που είναι γνωστό ότι επηρεάστηκαν επί του παρόντος στην τρέχουσα επιδημία που σχετίζεται με τα McDonald’s.

Η τιμή της μετοχής της McDonald’s έχει πέσει πάνω από 4% αυτή την εβδομάδα, καθώς η είδηση της επιδημίας εξαπλώνεται και οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα κρούσματα θα επηρεάσουν τις πωλήσεις του Quarter Pounder.