Προσεκτικά φαίνεται πως κινείται η κυβέρνηση Μπάιντεν όσον αφορά στην επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει αρκετούς λόγους για να αποφεύγει τις εντάσεις και να μην οξύνει τα πνεύματα. Εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε συστάσεις προς το Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το επικείμενο χτύπημα προς το Ιράν να μην κλιμακώσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ως προσπάθεια για καθυστέρηση του χτυπήματος στο Ιράν ερμηνεύεται από Ισραηλινούς η διαρροή

Το ρεπορτάζ της Deutsche Welle μεταδίδει πως η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στο CNN, που προέρχονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εκλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς ως ακόμα μία προσπάθεια του περιβάλλοντος Μπάιντεν να καθυστερήσει κι άλλο το επικείμενο χτύπημα.

Τα απόρρητα έγγραφα, που διέρρευσαν στο διαδίκτυο μέσω του ανώνυμου λογαριασμού «Middle East Spectator» στο Telegram φέρουν ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου και απευθύνονταν σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνοντάς τους για τις προετοιμασίες του Ισραήλ ενόψει του επικείμενου χτυπήματος κατά του Ιράν, όπως επίσης και στοιχεία που αφορούν σενάρια ασκήσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Το CNN δεν μεταδίδει αυτούσια τα απόρρητα έγγραφα, αλλά επισημαίνει ότι ήδη έχουν αρχίσει έρευνες στις τάξεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν – μία λεπτομέρεια που δεν σχολιάζεται καθόλου στο Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Υπουργός Άμυνας Γκάλαντ: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του πολέμου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, μίλησε για το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά τη διάρκεια μιας κυριακάτικης αξιολόγησης της κατάστασης με την 98η Μεραρχία στα βόρεια σύνορα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ο Γκάλαντ και η 98η Μεραρχία εξέτασαν την πρόοδο των IDF μέχρι τώρα.

«Ουσιαστικά μετακινούμαστε από μια κατάσταση ήττας του εχθρού σε μια κατάσταση καταστροφής – ανατινάζοντας σήραγγες, ανατινάζοντας αποθήκες πυρομαχικών, διαλύοντας τη Χεζμπολάχ», δήλωσε.

«Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην ολοκλήρωση της αποστολής, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι IDF προετοιμάζονται για περαιτέρω καθήκοντα, αλλά πρωτίστως εκτελούν σωστά αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Η διαρροή για τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Σε κάθε περίπτωση, κατά το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει απόψε στο Τελ Αβίβ υπό τον Νετανιάχου σε περιορισμένη σύνθεση, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα συζητηθεί με ποιον τρόπο θα απαντήσει το Ισραήλ στην πρωτοφανή για τα δεδομένα επίθεση με drone κατά της ιδιωτικής κατοικίας του πρωθυπουργού – χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται εάν θα ληφθούν αποφάσεις σήμερα.

Η Τεχεράνη εξακολουθεί να προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2024. Τα πλήγματα, τα οποία, σύμφωνα με το Ιράν, στόχευαν σε στρατιωτικές βάσεις, εμποδίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αεράμυνα του Ισραήλ με την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων του. Το Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ ανώτερων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την επίθεση στον Λίβανο.

Το Ισραήλ δεν έχει πει πώς θα απαντήσει, αλλά θα μπορούσε να προσπαθήσει να πλήξει το σύμπλεγμα βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, τις οικονομικές υποδομές του ή τους τερματικούς σταθμούς/εγκαταστάσεις πετρελαίου του. Η Ουάσινγκτον δεν διέψευσε ότι τα αρχεία που διέρρευσαν, τα οποία φαίνεται να αποτελούν την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προετοιμασίες του Ισραήλ, είναι αυθεντικά.

Τα έγγραφα χρονολογούνται από τις 15 και 16 Οκτωβρίου και ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ έχει οχυρώσει υπόγεια καταφύγια πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Hatzerim, όπου υπάρχουν ενδείξεις προετοιμασίας για τον οπλισμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αεροπλάνα.

Ισραηλινή πηγή δήλωσε στη Haaretz ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη από το Ισραήλ για τη διαρροή. Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι διεξάγεται έρευνα για τη διαρροή, λέγοντας στο CNN: «Υπάρχει μια ενημέρωση διαβαθμισμένου επιπέδου… την παρακολουθούμε στενά».