Παντού συντρίμμια, λάσπες που έχουν θάψει σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους. Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν εναγωνίως τους ανθρώπους που αγνοούνται. Ο τρόμος των κατοίκων έγινε οργή καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση των αρχών όσον αφορά τόσο την εγρήγορση την ώρα του φαινομένου όσο και τον τομέα της πρόληψης.

Τα νερά της πλημμύρας κατάπιαν την Λούρδη Μαρτίν και την κορούλα της, την Αντζελίν. Ήταν μόλις τριών μηνών. Πρόλαβε να πάρει τηλέφωνο την καλύτερη φίλη της για να της πει «πρόσεχε τα άλλα δύο παιδιά μου».

Ψάχνουν μέσα στις λάσπες τους ανθρώπους τους που αγνοούνται. Ο τρόμος τους έγινε οργή…

Η Ρουτ Μογιάνο, παγιδευμένη σε ένα σπίτι, με την καταιγίδα να μαίνεται και την πλημμύρα να σαρώνει έστειλε αυτό το απελπισμένο μήνυμα: «Υπάρχει ένας νεκρός στο σπίτι μου. Χρειάζομαι βοήθεια. Οδός Όρμπα 10-19 στην Μπενετούσερ. Είμαι με τα παιδιά μου και δύο ηλικιωμένους. Ένας από αυτούς είναι ακίνητος».

H Λίλια Κουτσούκου, φωτογράφος και κάτοικος Βαλένθια μετέφερε στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο τα όσα βίωσε αλλά και για το κύμα συμπαράστασης και ανθρωπισμού που είναι σε εξέλιξη μετά την μεγάλη καταστροφή.

«Έχει έρθει πολύ κόσμος, εκατοντάδες άνθρωποι από άλλες περιοχές για να έρθουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βγάλουν λάσπες από τα σπίτια τους. Έχουν διασχίσει τουλάχιστον 3 χλμ με τα πόδια, για να έρθουν στην περιοχή μας. Φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι οι μετεωρολόγοι εδώ και 15 ημέρες μας είχαν προετοιμάσει για μία τροπική καταιγίδα. (Οι αρχές) άργησαν να ειδοποιήσουν και να σταματήσουν τα πάντα», επεσήμανε η κ. Κουτσούκου.

Ο στρατός στη μάχη για τη διάσωση επιζώντων

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους της Βαλένθια, στις γύρω κοινότητες. Δεν έμεινε όρθιο τίποτα. 1.100 στρατιώτες έχουν ριχτεί στη μάχη για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ή νεκρούς. Πρόκειται για μία προσπάθεια υπεράνθρωπη μέσα σε τόση καταστροφή.

67 χρόνια πριν, το 1957, η Βαλένθια είχε ζήσει μία ανάλογη καταστροφή. Έντονες βροχοπτώσεις υπερχείλισαν τον ποταμό Τούρια, προκάλεσαν το θάνατο 81 ανθρώπων.

Ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο το “Plan Sur’ εξέτρεψε την κοίτη του ποταμού και για 7 δεκαετίες η Βαλένθια ήταν προστατευμένη μέχρι το βράδυ της Τρίτης και την ασύμμετρη φυσική καταστροφή.

Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος, ως όφειλε, για το μέγεθος της καταστροφής, με τον χείμαρρο να αιφνιδιάζει τους πάντες μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Βιβλική καταστροφή

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα προειδοποίησης στο 112 στις οκτώ και τέταρτο το βράδυ, όταν η Βαλένθια και η περιφέρεια της είχαν ήδη πλημμυρίσει.

Διατάχθηκε άστοχα διακοπή κυκλοφορίας και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητα τους και στις δουλειές τους.

Στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νεκροί εκεί μέσα.