Καθημερινή μάχη στο πεδίο υποσχέθηκε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης των φορέων Μακεδονίας – Θράκης για θέματα πυροπροστασίας. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ο άνυδρος χειμώνας και η παρατεταμένη φθινοπωρινή περίοδος δυσχεραίνουν το έργο όσων συνδράμουν σε θέματα πυροπροστασίας. «Έχουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων», τόνισε άλλωστε ο υπουργός. Ωστόσο όπως είπε «υπάρχουν τα εναέρια μέσα, οι νέες τεχνολογίες και τα drones που βοηθούν το έργο των εμπλεκομένων. Επιπλέον, όπως είπε πλέον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπαίνουν μέσα στο δάσος για να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο στρατός που φτιάχνει δασικούς δρόμους και το πρόγραμμα antinero είναι μερικά ακόμη όπλα στη φαρέτρα των αρμοδίων για τα μέτρα πυροπροστασίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «στους δήμους παλεύουμε χρόνια τώρα κάτω από άνισες συνθήκες με την έννοια ότι θα πρέπει να θωρακιστούμε και θεσμικά και οικονομικά», ενώ ανέφερε πως η πυροπροστασία «είναι πολύ σημαντικό θέμα και δυστυχώς η Πολιτεία δεν το αντιμετωπίζει χρόνια τώρα με τη σοβαρότητα που πρέπει».

Μίλησε μάλιστα και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων. «Στον δήμο μας έχουμε χαρακτηρισμένα χρόνια τώρα 6.000 οικόπεδα τα οποία έχουν άναρχη βλάστηση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ή ένας αριθμός από αυτούς συμμορφώθηκε, άλλα έβγαλε όλα τα δέντρα στον δρόμο», είπε για να τονίσει ότι το παραπάνω δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα για τους δήμους οι οποίοι πρέπει να βρουν τρόπο για να καθαρίσουν όσα πετούνται στον δρόμο από τα οικόπεδα. «Να μην οδηγήσουμε σε αδιέξοδο ένα μέτρο που έχει πολύ θετικά χαρακτηριστικά», τόνισε ακόμη.

Ωστόσο, είπε ότι «η σημερινή σύσκεψη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά στα παραπάνω ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είπε πως «έχουμε ξεπεράσει τους 300.000 οικοπεδούχους», οι οποίοι έχουν προβεί στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους. «Είναι τεράστιο το νούμερο, τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί δείχνουν ότι καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα της κατάστασης», πρόσθεσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «στηρίζουμε την αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή που κάνει για τον καθαρισμό. Για αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών έβαλε ένα έξτρα κονδύλι».
Από τη δίκη του πλευρά, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε ότι «Απευχόμαστε να συμβεί το οτιδήποτε, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη δράση».

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι «η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς πρέπει να γίνεται τα πρώτα λεπτά από την έναρξή της προκειμένου να κατασβεστεί πριν επεκταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε πως «η ΠΚΜ παρέδωσε προ ημερών στην Πυροσβεστική η οποία θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας αυτού του συστήματος, ένα υπερσύγχρονο σύστημα που στηρίζεται στη νανοτεχνολογία και μέσα από αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο το δάσος μας, το Σέιχ Σου».
Ανέφερε επιπλέον ότι «αντίστοιχα τέτοια συστήματά και με άλλες τεχνολογίες εξετάζουμε για τα υπόλοιπα δάση και τις περιοχές ενδιαφέροντος και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφού δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό».
 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης είπε ότι «έχουμε διαθέσει όλον τον εξοπλισμό που έχουμε στη διάθεση της πυροσβεστικής. Έχουμε παραχωρήσει τέσσερα πυροφυλάκια τα οποία μόλις παραλάβαμε σε εθελοντικές οργανώσεις και στο πυροσβεστικό σώμα. Γίνονται περιπολίες από τις εθελοντικές μας οργανώσεις και έχουμε δώσει και 4 υδροφόρα οχήματα μεσαίου τύπου στην πυροσβεστική για να μπορεί να τα χρησιμοποιεί».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι «ποτέ δεν είναι αρκετό αυτό που πρέπει να κάνουμε, γιατί πάντοτε έχουμε καιρικά φαινόμενα τα οποία είναι απρόβλεπτα».  
 

Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για θέματα πυροπροστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι αρμόδιοι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, Δήμαρχοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, η συντονίστρια του Γραφείο του Πρωθυπουργού στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα Ελένη Σώκου, ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Δασαρχείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΗ του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Διοίκησης και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.