Ο Μητσοτάκης και ο Ανδρουλάκης. Η Νέα Δημοκρατία εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ απέναντι «στη Δεξιά». Αυτό λέγεται κανονικότητα, επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, όπως καθορίστηκαν στη Μεταπολίτευση. Δικομματισμός, λειψά ισορροπημένος, αλλά παραπέμπει στην πιο μεγάλη περίοδο ομαλότητας που έζησε η χώρα. Εδώ βέβαια μπαίνει το ερώτημα για το αν ο Ανδρουλάκης μπορεί, πράγματι, να συγκροτήσει, με ανταγωνιστικές βλέψεις, το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη. Να γίνει, δηλαδή, η άλλη όψη του νομίσματος με την οποία αγοράζεις σταθερότητα και επιλογές διακυβέρνησης. Αυτό σήμερα ακούγεται δύσκολο ως αδύνατο. Αλλά είναι στο χέρι του Ανδρουλάκη, αν όχι να το ανατρέψει, τουλάχιστον να το καταστήσει συζητήσιμο.

Λογικά θα βοηθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι που κυκλοφορούν μέσα στη Βουλή. Και ο Ανδρουλάκης, εκ των πραγμάτων, θα διεκδικήσει αυτό που σήμερα απολαμβάνει μόνο ο Μητσοτάκης. Αν ο Μητσοτάκης θεωρείται ο μοναδικός που διαθέτει τα προσόντα για τη δουλειά, έτσι και ο Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός που δύναται να κάνει αντιπολίτευση. Σε αυτό, ξέρετε, θα συμβάλει η εικόνα του κοινοβουλίου. Αν έχετε το κουράγιο, δοκιμάστε να ανατρέξετε στην προχθεσινή συζήτηση. Ακούσατε τίποτα το σοβαρό πέρα από τις τοποθετήσεις του Μητσοτάκη και του Ανδρουλάκη; Οχι. Γιατί όσοι ανέβηκαν στο βήμα ήταν στον κόσμο τους ή μίλησαν για τον κόσμο τους. Τους άκουγες και δεν αισθανόσουν ότι έχεις μπροστά σου κάποιον που βάζει δύο – τρεις προγραμματικές προτάσεις στη σειρά, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιον που πετάει ατάκες εντελώς άσχετες με το θέμα ή την πραγματικότητα.

Ολοι αυτοί δεν δουλεύουν μόνο για τον Μητσοτάκη, όπως κάνουν εδώ και χρόνια. Τώρα εξυπηρετούν και τον Ανδρουλάκη. Του προσφέρουν πολύτιμη μοναξιά στο πεδίο της αντιπολίτευσης. Αλλωστε οι δύο πολιτικοί αρχηγοί σου έδιναν την εντύπωση ότι στα μεγάλα θέματα μπορεί να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεννόηση στη βάση της κοινής λογικής. Ναι, υπήρξε ένταση, αν και το πιάτο της ήταν σούπα. Τα «ελάτε με φόρα» που ειπώθηκαν ακούγονται αγοραία, αλλά είναι χρήσιμα καθώς κρατούν τον τηλεθεατή στο κανάλι.

Στέφανε, μέχρι το συνέδριο θα εμφανίζεσαι περίπου ως γραφικό παρατράγουδο. Και αυτό είναι το σχέδιο…