Στην άρση της στρέβλωσης που υπήρξε στην απόδοση των επιδοτήσεων για τον μήνα Αύγουστο προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νεότερη Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Οκτωβρίου και αφορά την χορήγηση επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο.

Με νεότερη Υπουργική Απόφαση το ΥΠΕΝ τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό και υιοθέτησε την χορήγηση επιδότησης για τα πράσινα, τα κίτρινα και τα μεικτά τιμολόγια Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, η προηγούμενη Υπουργική απόφαση για την τελευταίο μήνα του καλοκαιριού εξαιρούσε της επιδότησης τα μεικτά τιμολόγια, πράγμα που απαλείφθηκε στην παρούσα Υπουργική, όπως προκύπτει από την διατύπωση της απόφασης.

Σε ότι αφορά την «επόμενη μέρα» της αγοράς προμήθειας υπό το φόντο των αλλαγών που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει με επίκεντρο τα υβριδικά (μεικτά) και τα κίτρινα τιμολόγια.

Επίσης ότι το pool των πράσινων τιμολογίων θα μειώνεται σταδιακά, ωστόσο, θα μεσολαβήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (περί τα 5 εκατ. καταναλωτές) έχουν παραμείνει σε αυτά, ευθύς εξαρχής, όταν τέθηκε σε ισχύ η σχετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ στις αρχές του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τα σταθερά τιμολόγια, οι καθετοποιημένοι «παίκτες» της αγοράς εμφανίζουν μεγαλύτερη ευχέρεια και ευελιξία να λανσάρουν ελκυστικά προϊόντα, καθώς διατηρούν την δυνατότητα και φυσικού hedging σε αντίθεση με τους μη καθετοποιημένους «παίκτες» που θα επιδιώξουν την όποια αντιστάθμιση κινδύνου με την αξιοποίηση οικονομικών εργαλείων μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς προϊόντα που μπορούν να βγάλουν στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές, οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές θα διατηρήσουν την προσοχή τους στα κίτρινα τιμολόγια, επιδιώκοντας να τα καταστήσουν πιο ελκυστικά ώστε να αποτελέσουν την βάση για την διαμόρφωση του πελατολογίου τους.

Αναλυτικότερα, η τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής απόφασης για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2024 αναφέρει τα εξής: Για τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2024, για τους οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσης, εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), χορηγείται μοναδιαία επιδότηση επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο διάστημα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της παρ. 5 του άρθρου 4 της παρούσας ίση με το ποσό των δέκα τεσσάρων ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (14€/MWh)».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι : Για τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2024, για τους καταναλωτές οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) και οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, χορηγείται μοναδιαία επιδότηση επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ίση με το ποσό των σαράντα οχτώ ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (48€/MWh).

Ταυτόχρονα, το γρίφο του τι θα γίνει με τους πολλές χιλιάδες καταναλωτές που έχουν αγοράσει εξάμηνα σταθερά τιμολόγια ρεύματος αλλά κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας που επιβάλει τα σταθερά τιμολόγια να έχουν 12μηνη διάρκεια, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο μελετά το χρόνο, αλλά και τον τρόπο ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας, μαζί με το σενάριο μετάθεσης για αργότερα της απαγόρευσης των 6μηνων σταθερών τιμολογίων.

Η προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη – μέλη είναι η 17η Ιανουαρίου 2025, αλλά αυτό που απασχολεί περισσότερο το ΥΠΕΝ είναι ο κίνδυνος να βρεθούν από το νέο χρόνο ξεκρέμαστοι πολλές χιλιάδες καταναλωτών με ενεργά εξάμηνα σταθερά συμβόλαια.

Ένα τέτοιο σενάριο θα έπληττε ευρύτερα το σχεδιασμό του υπουργείου που θέλει να ανακοινώσει, πιθανώς σε μεταγενέστερη φάση, εργαλεία για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των καταναλωτών από την κυμαινόμενη στη σταθερή τιμολόγηση. Κατεύθυνση προς την οποία «σπρώχνει» άλλωστε η ίδια η Οδηγία προβλέποντας ότι ένα σταθερό τιμολόγιο πρέπει στο εξής να έχει ελάχιστη διάρκεια σύμβασης το 1 έτος.