H Volkswagen παρουσίασε το Tayron, το καινούργιο SUV μοντέλο της για την ευρωπαϊκή αγορά το οποίο εντάσσεται μεταξύ του Touareg και του Tiguan.

To Tayron προστίθεται στην γκάμα της Volkswagen ως ένα καινούργιο SUV μοντέλο της το οποίο θα διατίθεται τόσο σε πενταθέσια όσο και σε επταθέσια εκδοχή.

Το μήκος του φτάνει περίπου τα 4,8 μέτρα, κάτι που το κάνει να είναι σχετικά μεγάλο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία, δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό μεταξύ του Tiguan και του Touareg και να συμπληρώσει την γκάμα των SUV της.

Βασίζεται στην πλατφόρμα MEB Evo και διαθέτει το νέο υβριδικό σύστημα στον κινητήρα του το οποίο στην έκδοση Plug-in Hybrid  επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτρικό για απόσταση μεγαλύτερη από 100 χλμ. (κατά WLTP), με πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες του.

To Tayron θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις με PHEV κινητήρα (eHybrid), με δύο εκδόσεις με βενζινοκινητήρα με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V (eTSI), όπως και σε δύο εκδόσεις με πετρελαιοκινητήρα.

Η βασική έκδοσή του με τον 1.5 eTSI θα αποδίδει 150 ίππους. Οι δύο Plug-in Hybrid εκδοχές του θα έχουν μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 204 ίππους και 272 ίππους, αντίστοιχα. Οι μπαταρίες του συστήματος έχουν πραγματική ενεργειακή χωρητικότητα 19,7 kWh και μπορούν να φορτίσουν σε παροχή 11 kW εναλλασσόμενου ρεύματος και σε έως 50 kW σε ταχυφορτιστή.

Σε ό,τι αφορά στους πετρελαιοκινητήρες, αρχικά θα είναι διαθέσιμο με τον ισχυρότερο εξ αυτών που αποδίδει 193 ίππους και συνδυάζεται και με το σύστημα τετρακίνησης 4Motion. Να σημειώσουμε ότι όλες οι εκδόσεις του Tayron θα έχουν αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Το εσωτερικό του είναι ευρύχωρο και έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την αισθητική και την ταυτότητα των SUV μοντέλων της Volkswagen. Τόσο ο πίνακας οργάνων όσο και στο κέντρο της κονσόλας υπάρχουν έγχρωμές οθόνες. Η αφής είναι 12,6 ιντσών.  Όπως ανακοινώνει η εταιρεία, η ποιότητα των υλικών είναι πολύ καλή και έχει προσεχθεί και η συναρμογή τους.

Το επίπεδο εξοπλισμού είναι υψηλό και -αναλόγως της έκδοσης- περιλαμβάνει εννέα αερόσακους, τριζωνικό κλιματισμό, σύστημα παραμετροποίησης της ροπής στους τροχούς και σύστημα infotainment με ψηφιακό βοηθό και φωνητικές εντολές το οποίο έχει και τεχνητή νοημοσύνη (ChatGPT).

Όπως ανακοινώθηκε από τη Volkswagen, η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Tayron θα γίνει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού (14-20 Οκτωβρίου). Ωστόσο, από τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι προπαραγγελίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή της βασικής έκδοσης του καινούργιου SUV στη Γερμανία ξεκινά από τα 45.475 ευρώ.