Η Yamaha – επιτέλους – παρουσίασε την πολυαναμενόμενη supersport μοτοσικλέτα R9 συμπληρώνοντας την γκάμα της οικογένειας R.

Αν υπάρχει μια μοτοσικλέτα που συζητήθηκε περισσότερο από όλες την τελευταία πενταετία αυτή είναι η Yamaha R9. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η μικρότερη R7 που ήταν βασισμένη στην MT-07, δεν υπήρξε ούτε ένας φίλος των σπορ μοτοσικλετών που να μην «απαίτησε» από τη Yamaha να προχωρήσει και στην κατασκευή της R9 με βάση την MT-09.

H Yamaha δεν έκανε κάποια φοβερή έκπληξη στην R9 και προχώρησε σε σίγουρα μονοπάτια. Πήρε την επιτυχημένη συνταγή του R7 όσον αφορά τον σχεδιασμό, την ακόμα πιο επιτυχημένη βάση της MT-09 και με τις ανάλογες πινελιές σε στήσιμο, τεχνολογία, αναρτήσεις και ρυθμίσεις μας παραδίδει ίσως την πιο διασκεδαστική supersport μοτοσικλέτα από την εποχή της Suzuki GSX-R750.

Σχεδιαστικά, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η μάσκα εμπρός η οποία περιλαμβάνει αεροδυναμικά φτερά ενσωματωμένα στο φέρινγκ. Κεντρικά υπάρχει ο κλασικός προβολέας LED και τα LED «φρύδια», ενώ πίσω η ουρά είναι πολύ πιο αιχμηρή θυμίζοντας περισσότερο την κορυφαία R1.

Στην καρδιά της καινούριας R9 βρίσκεται ο γνωστός CP3 τρικύλινδρος κινητήρας 890 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 119 ίππους και 93 Nm ροπής. Συνοδεύεται από σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα με χρήση μονάδας IMU που ελέγχει το Traction Control, το ABS Στροφής, τα προγράμματα οδήγησης, την ανόρθωση του εμπρός τροχού το φρένο του κινητήρα, το quickshifter και τον περιορισμό ολίσθησης του πίσω τροχού.

Το πλαίσιο της R9 είναι αλουμινένιο περιμετρικό Deltabox εξελιγμένο αποκλειστικά για τη μοτοσικλέτα. Συνεργάζεται με αναρτήσεις της KYB που περιλαμβάνουν ανεστραμμένο ρυθμιζόμενο πιρούνι εμπρός 43 χιλ. με επίστρωση Kashima και ρυθμιζόμενο αμορτισέρ πίσω που εδράζεται σε αλουμινένιο ψαλίδι.

Τα φρένα είναι της Brembo με δίσκους 320 χιλ. εμπρός και δαγκάνες Stylema. Οι τροχοί από την άλλη είναι 17 ιντσών αλουμινένιοι και το συνολικό βάρος της μοτοσικλέτας είναι 195 κιλά. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει νέα οθόνη TFT 5 ιντσών που ελέγχεται από έναν πολυδιακόπτη στο τιμόνι και ο αναβάτη ελέγχει και ρυθμίζει όλα τα συστήματα της R9. Έχει σύστημα συνδεσιμότητας και δυνατότητα καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων τηλεμετρίας.

Η νέα Yamaha R9 αναμένεται να είναι διαθέσιμη την Άνοιξη του 2025 με την τιμή να ανακοινώνεται το επόμενο διάστημα. Σίγουρα θα την δούμε στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο στις αρχές Νοεμβρίου.