Εντυπωσιακός τύμβος 2.300 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία σε πάρκινγκ νοσοκομείου – Τι αποκαλύπτει για τις ταφικές πρακτικές αρχαίου πολιτισμού

Ένας καρχηδονιακός τύμβος ήρθε τυχαία στο φως στη διάρκεια δημιουργίας ενός πάρκινγκ σε νοσοκομείο – τι μαρτυρούν τα ευρήματα στο εσωτερικό του θαλάμου. Φωτογραφία: Maltatoday

Ένα καρχηδονιακός τύμβος, περίπου 2.300 ετών, ήρθε στο φως όταν εργάτες που συμμετείχαν στην κατασκευή ενός πάρκινγκ, έσκαβαν για να ολοκληρώσουν το τμήμα ύδρευσης του έργου. Το πάρκινγκ θα εξυπηρετούσε το προσωπικό ενός νοσοκομείου.

Οι εργάτες έπρεπε να σκάψουν ένα χαντάκι δίπλα στο δρόμο για να περάσουν οι σωλήνες της ύδρευσης. Τότε έπεσαν σε αρχαιολογικά ευρήματα. Ήταν το σημείο όπου το ίδρυμα ιατρικών υπηρεσιών (FMS), απέναντι από το νοσοκομείο Mater Dei, στην Μάλτα, κατασκευάζει το πάρκινγκ.

Στη διάρκεια των εργασιών ανασκαφής, ήρθε στο φως ένας θάλαμος λαξευμένος σε σταθερή, φυσική πέτρα. Μετά από μελέτη που έκαναν οι επιθεωρητές αρχαιολόγοι του SCH, αποκαλύφθηκε πως, ο θάλαμος, ήταν μέρος ενός ευρύτερου ταφικού συμπλέγματος.

Η ανακάλυψη απαρτίζεται από τρεις ταφικούς θαλάμους, κάθε ένας από τους οποίους έχει πρόσβαση σε ένα κεντρικό φρεάτιο, χαρακτηριστικό των τύμβων κατά την Καρχηδονιακή και την Ρωμαϊκή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η είσοδος σε κάθε έναν από τους θαλάμους, ήταν σφραγισμένη με αυθεντικές πλάκες, και τα περιεχόμενά τους ήταν ανθρώπινα λείψανα και κτερίσματα. Οι εμπειρογνώμονες του SCH, αρχαιολόγοι και οστεολόγοι, εργάζονται στο σημείο, διεξάγοντας ανασκαφές, καταγραφές και ερμηνείες των ευρημάτων. Όλα τα ευρήματα έχουν πλέον μεταφερθεί στο εργαστήριο του SCH για περαιτέρω ανάλυση.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σκελετικά υπολείμματα, τεφροδόχοι και άλλα ταφικά τεχνουργήματα. Όλα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αρχαία κοινότητα που κατοικούσε κάποτε στην περιοχή.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ένα Καρχηδονιακό χρονοδιάγραμμα, αν και ορισμένα τεχνουργήματα, υποδηλώνουν παρατεταμένη περίοδο χρήσης τους, μέχρι την πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή. Συνολικά, οι τύμβοι περιέχουν αντικείμενα πολλών ενταφιασμών και αποτεφρώσεων, προσφέροντας σπάνιες γνώσεις σχετικά με τις ταφικές πρακτικές της εποχής.

Τώρα, οι μελέτες στο εργαστήριο SCH, θα εστιάσουν στον καθαρισμό, τη συντήρηση και την περαιτέρω καταγραφή των τεχνουργημάτων και των οστών. Εξειδικευμένες μελέτες θα καθορίσουν την ηλικία, το φύλο, την παθολογία και το τραύμα, μαζί με την πιθανότητα περαιτέρω μελέτης, όπως η χρονολόγηση με άνθρακα 14 και η ανάλυση του DNA για την καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που θάφτηκαν στον τύμβο.

«Η ανακάλυψη, υπογραμμίζει τη σημασία της αδιάλειπτης συνοχής ανάμεσα στα έργα ανάπτυξης και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την μελέτη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάλτας», ανέφερε εκπρόσωπος του ιδρύματος ιατρικών υπηρεσιών και του SCH.

Οι προσπάθειες για την ακέραιη διασφάλιση του τύμβου είναι σε εξέλιξη, ενώ γίνονται σχέδια για ελεγχόμενη πρόσβαση, προκειμένου να είναι δυνατή η διαρκής μελέτη και η διατήρηση του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Μετά την ασφαλή απομάκρυνση των λειψάνων και των τεχνουργημάτων, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του πάρκινγκ, συνεχίζονται. Ο χώρος θα έχει θέσεις για πάνω από 130 οχήματα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου Mater Dei.

Η Εποπτεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα συνεχίσει να ελέγχει τα έργα ανάπτυξης, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία και τη διαφύλαξη τυχών περαιτέρω ανακαλύψεων στην  περιοχή.