Η μακροβιότητα των ενημερώσεων Android ήταν πάντα ένα πρόβλημα, το οποίο όμως βελτιώνεται με τον καιρό. Η Google έχει, παρασκηνιακά, καθιερώσει κάποιες μεγάλες αλλαγές για τους κατασκευαστές Android που θα διευκολύνουν περισσότερα Android smartphones να προσφέρουν υποστήριξη για έως και 7 χρόνια, όπως συμβαίνει με τα Pixel.

Η Google υπόσχεται 7 χρόνια ενημερώσεων στη σειρά Pixel 8, μια πολιτική που συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του Pixel 9 νωρίτερα φέτος, και την οποία η Samsung ισοφάρισε σε ορισμένες από τις Galaxy συσκευές της. Αλλά, εκτός αυτών των δύο εταιρειών, δεν έχουμε δει αντίστοιχα μεγάλες υποσχέσεις από άλλους κατασκευαστές. Αυτό ίσως αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Android Authority, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή, αναφέρει ότι η Google ξεκίνησε το πρόγραμμα «Longevity GRF», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη των κατασκευαστών Android.

Ένα από τα κύρια εμπόδια για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη λογισμικού στο Android ήταν οι ίδιοι οι επεξεργαστές, καθώς ο κατασκευαστής chip συχνά υποστήριζε το chip μόνο για λίγα χρόνια και η Google απαιτούσε ενημερωμένο software του προμηθευτή με κάθε νέα ενημέρωση του Android. Η Google άρχισε να παγώνει αυτή την απαίτηση πριν από λίγο καιρό ως μέρος του «GRF» (Google Requirements Freeze), επιτρέποντας την πιστοποίηση ενημερώσεων μερικών ετών χωρίς αλλαγή στις ενημερώσεις λογισμικού του προμηθευτή. Αλλά αυτό επέτρεπε μόνο 3 χρόνια ενημερώσεων πριν τα πράγματα γίνουν περίπλοκα.

Σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών νωρίτερα φέτος, η Google εισήγαγε μια αναβάθμιση αυτού του προγράμματος με το πρόγραμμα «Longevity GRF». Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές Android να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτό το αρχικό λογισμικό του προμηθευτή επεξεργαστών για έως και 7 ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος Android αντί για μόλις 3 ενημερώσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να εξακολουθούν να ενημερώνουν τον πυρήνα Linux τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια. Αυτό είναι πρωτίστως μια εστίαση στην ασφάλεια, καθώς η επαναφορά των επιδιορθώσεων ασφαλείας σε παλαιότερους πυρήνες Linux θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο πολύπλοκες ενημερώσεις, καθώς και σε απουσία επιδιορθώσεων συνολικά.

Επισημαίνεται επίσης ότι, αν και αυτό θα επιτρέψει περισσότερες ενημερώσεις του Android OS, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες συσκευές να χάσουν χαρακτηριστικά, καθώς θα απαιτηθούν ενημερώσεις στο λογισμικό του προμηθευτή για ορισμένα νέα χαρακτηριστικά του Android. Τα παραδείγματα που δόθηκαν περιλαμβάνουν το 2G toggle του Android 12 και το API φωτεινότητας του φακού του Android 13, τα οποία και τα δύο θα χρειαστούν ενημέρωση λογισμικού του επεξεργαστή για να λειτουργήσουν, ακόμη και αν έχει εγκατασταθεί η απαραίτητη ενημέρωση Android.

Το νέο τσιπ Snapdragon 8 Elite της Qualcomm είναι προφανώς το πρώτο τσιπ που υποστηρίζεται στο πρόγραμμα «Longevity GRF», αν και η Google, ούτε οι συνεργάτες της, δεν έχουν ακόμη προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά με κάτι τέτοιο.