ΕΚΤ: Δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Στη δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας), έπειτα από αυτή του Σεπτεμβρίου, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς ο πληθωρισμός και η οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για την τρίτη μείωση από τον Ιούνιο. Στο 3,25% διαμορφώνεται πλέον το επιτόκιο καταθέσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,25%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα υποχωρήσει  στο 3,40% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης  στο 3,65% . Αυτό θα ισχύσει από τις 23 Οκτωβρίου 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η πορεία των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για τον πληθωρισμό 

Επίσης η ΕΚΤ αναφέρεται και στον πληθωρισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να επιτύχει εγκαίρως τον μεσοπρόθεσμο  στόχο του πληθωρισμού στο 2% . Υπενθυμίζεται δε πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat από 2,2%  που ήταν τον Αύγουστο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ