Εάν κάποιος σας κρίνει κρυφά, θα εμφανίσει αυτές τις 10 συμπεριφορές που περνούν απαρατήρητες

Ανάμεσα σε κάποιον που σας παρατηρεί και σε έναν που σας κρίνει κρυφά, υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Η διαφορά βρίσκεται στα ανεπαίσθητα σημάδια που συχνά, περνούν απαρατήρητα.

Οι άνθρωποι που σας κρίνουν κρυφά, έχουν έναν τρόπο να εκφράσουν τις αληθινές τους προθέσεις.

Τα σημάδια της συμπεριφοράς τους, είναι τόσο διακριτικά που εύκολα διαφεύγουν της προσοχής μας. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζονται 10 μικρές συμπεριφορές που εκδηλώνονται από τους ανθρώπους που σας κρίνουν στα κρυφά.

Στον χορό των καθημερινών αλληλεπιδράσεων, η επαφή με τα μάτια παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που συνδεόμαστε με τους άλλους, δείχνοντάς τους ότι είμαστε παρόντες και ενδιαφερόμαστε για εκείνους.

Ωστόσο, όταν κάποιος σας κρίνει κρυφά, μπορεί συχνά να αποφεύγουν να σας κοιτούν  στα μάτια.

Είναι σαν να προσπαθούν να κρύψουν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους από εσάς.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι λεπτή και εύκολο να αγνοηθεί, ειδικά σε περιστασιακές συναντήσεις.

Αλλά αν παρατηρήσετε ένα σταθερό μοτίβο κάποιου που αποφεύγει το βλέμμα σας, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας κρίνουν κρυφά.

Αλλά θυμηθείτε, το πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας εδώ.

Είναι σημαντικό να μην βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να εξετάζουμε άλλους παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφύγουν την επαφή με τα μάτια λόγω ντροπής ή άγχους, όχι απαραίτητα επειδή σας κρίνουν.

Το να διακόπτεις την ομιλία κάποιου, είναι μια συνηθισμένη εμπειρία, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί αισθάνεται κάποιος όταν συμβαίνει διαρκώς από το ίδιο άτομο;

Ο συνομιλητής, νιώθει ότι τα λόγια του δεν έχουν σημασία.

Αν παρατηρήσετε κάποιον να το κάνει αυτό τακτικά, μπορεί να είναι σημάδι ότι σας κρίνει μυστικά.

Αλλά και πάλι, μην βγάζετε συμπεράσματα πολύ σύντομα.

Είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνούν απευθείας, από το να σας κρύβουν πράγματα.

Τα ύπουλα κομπλιμέντα, τα λεγόμενα «προσβλημέντα», είναι δύσκολη υπόθεση.

Στην αρχή ακούγονται ωραία, αλλά αφήνουν μια πικρή επίγευση. Πρόκειται σχόλια ή παρατηρήσεις που, ενώ παρουσιάζονται ως φιλοφρονήσεις, περιέχουν στην πραγματικότητα μια λεπτή κριτική ή αρνητική κρίση.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να πει, «Μπράβο που φοράς ό,τι θες», το οποίο μπορεί να φαίνεται σαν έπαινος για το ανέμελο πνεύμα σας, αλλά φέρει μια σιωπηρή κριτική για το γούστο σας.

Οι άνθρωποι που συχνά κάνουν «πισώπλατα κομπλιμέντα», είναι πιο πιθανό να είναι γενικά επικριτικοί, να έχουν μια υψηλότερη τάση να κρίνουν τους άλλους.

Αν κάποιος σας κάνει «προσβλημέντα», αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι κρυφά, σας κρίνει.

Ωστόσο, θυμηθείτε να εξετάσετε το πλαίσιο και τη συνολική συμπεριφορά τους πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.

Αν κάποιος βρίσκει συνεχώς λάθη με την εργασία σας, την εμφάνισή σας ή τις ιδέες σας, μπορεί να σας κρίνουν κρυφά.

Αυτού του είδους η υπερβολική κριτική μπορεί συχνά να αποκρύπτει μια υποκείμενη κρίση ή αρνητική αντίληψη.

Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένας συνάδελφος έχει πάντα κάτι αρνητικό να πει για τις παρουσιάσεις σας. Ή ένας φίλος μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικός για το νέο χόμπι σας ή τον τρόπο που περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Η εποικοδομητική κριτική από κάποιον, διαφέρει από την επίκριση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μπουν όρια και να επικοινωνείτε  για το πως σας κάνουν να αισθάνεστε.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί συχνά να μας πει περισσότερα από λόγια.

Είναι μια ισχυρή και λεπτή μορφή επικοινωνίας που μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για τα αληθινά συναισθήματα κάποιου.

Αν κάποιος έχει συχνά σταυρωμένα τα χέρια του, αποφεύγει να σας αντιμετωπίσει απευθείας, ή διατηρεί μια σημαντική φυσική απόσταση, αυτό μπορεί να είναι σιωπηλά περνώντας κρίση.

Αυτά τα σημάδια της κλειστής γλώσσας του σώματος μπορεί να υποδεικνύουν δυσφορία, αποδοκιμασία ή έλλειψη ενδιαφέροντος.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ένας συγκεκριμένος φίλος φαίνεται να κάνει πάντα ένα βήμα πίσω όταν πλησιάζετε ή, ένας συνάδελφος κρατά τα χέρια σταυρωμένα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα άνεσης όσον αφορά τον προσωπικό χώρο και τη γλώσσα του σώματος.

Είναι επώδυνο να  σε αποκλείουν από δραστηριότητες και σχέδια. Το  αίσθημα ότι σε αφήνουν απ’ έξω, είναι πολύ σκληρό.

Όταν αυτό συμβαίνει μια ή δύο φορές – άλλωστε κανείς δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλα όλη την ώρα, δεν είναι κακό.

Αλλά όταν γίνει μοτίβο, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι παραπάνω.

Φανταστείτε να παρατηρείτε ότι οι φίλοι σας συχνά κάνουν σχέδια χωρίς να σας συμπεριλάβουν ή ότι οι συνάδελφοί σας συναντιούνται μετά τη δουλειά, αλλά δεν είστε καλεσμένοι. Μπορεί να φαίνεται σαν να έχουν σχηματίσει μια δικαστική απόφαση εναντίον σας, κρατώντας σας στο περιθώριο.

Είναι οδυνηρό να νιώθεις αποκλεισμένος, ειδικά από ανθρώπους που νοιάζεσαι. Αλλά να θυμάστε, ο καθένας αξίζει να βρίσκεται γύρω από ανθρώπους που τους εκτιμούν και τους σέβονται.

Αν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να είναι καιρός να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση ή να επανεκτιμήσετε αυτές τις σχέσεις.

Η επίτευξη ενός στόχου, είτε μεγάλου είτε μικρού, είναι ένας λόγος για να χαιρόμαστε και να νιώθουμε περήφανοι. Είναι άλλωστε απόδειξη για τη σκληρή δουλειά σας, την αποφασιστικότητα και την επιμονή σας.

Αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος υποβαθμίζει μονίμως τα επιτεύγματά σας;

Μπορεί κάποιος φίλος σας, να υποτιμήσει την προσπάθειά σας ή κάποιο σας κατόρθωμα.

Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι ότι κάποιος σε κρίνει κρυφά. Αντί να γιορτάζουν την επιτυχία σας, την ελαχιστοποιούν ή βρίσκουν έναν τρόπο για να την κάνουν να φαίνεται λιγότερο σημαντική.

Αν σας συμβαίνει αυτό, να ξέρετε ότι τα επιτεύγματά σας αξίζουν, ανεξάρτητα από τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου.

Ναι, σωστά διαβάσατε.

Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι σας κρίνουν κρυφά, μπορεί να υπεραντισταθμίσουν με το να είναι υπερβολικά φιλικοί ή ευχάριστοι.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά είναι ένας τρόπος να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα.

Σκεφτείτε κάποιον που πάντα σας υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο, επιμένει να σας βοηθά σε κάθε ευκαιρία, ή συμφωνεί με όλα όσα λέτε. Ενώ αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι γνήσια σημάδια φιλίας, μπορούν επίσης να είναι μια επίφαση, πίσω από την οποία κρύβεται η επίκρισή τους.

Προσέξτε να μην μπερδέψετε την γνήσια ευγένεια με αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς. Το κλειδί είναι να παρατηρήσουμε αν υπάρχει συνέπεια και ειλικρίνεια στις ενέργειές τους. Αν νιώθετε ότι κάποιος πιέζει μια κατάσταση, μπορεί η διαίσθησή σας να είναι σωστή.

Σε μια ουσιαστική κουβέντα, οι συνομιλητές ανταλλάσσουν εμπειρίες, αισθήματα και βιώματα, θέτοντας αμοιβαία ερωτήματα, τα οποία δείχνουν το ενδιαφέρουν τους να ανακαλύψουν περισσότερα για τον άλλον.

Η απουσία αυτών των ερωτήσεων, υποδηλώνει πιθανώς αρνητική κριτική.

Μπορεί για παράδειγμα, να παρατηρήσετε πως κάποιος φίλος στρέφει διαρκώς την κουβέντα προς τον εαυτό του ή, όταν μιλάτε για εσάς. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχουν ήδη διαμορφώσει αρνητική άποψη και σας κρίνουν πίσω από την πλάτη σας.

Έχετε ωστόσο κατά νου ότι, τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να μαρτυρούν ότι, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δικά τους προβλήματα, ή ότι γενικά θέλουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα.

Ο πυρήνας όλων των επικριτικών σχολίων, είναι το αίσθημα ανωτερότητας που αποπνέουν οι άνθρωποι που ασκούν κριτική. Αν κάποιος σας κάνει διαρκώς να νιώθετε κατώτεροι, τότε μάλλον σας ασκούν και κριτική πίσω από την πλάτη σας.

Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, όπως η υποβάθμιση των αντιλήψεών σας, η αρνητική σύγκριση με άλλους, τα υπονομευτικά σχόλια που αφορούν τον τρόπο ζωής.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κάνει να νιώθετε κατώτεροι, χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Να μην διαπραγματεύεστε την αξία σας, να μην εσωτερικεύετε την κριτική κανενός.

Όταν κάποιος σας ασκεί κριτική, αυτό μαρτυρά περισσότερα για τον δικό του χαρακτήρα, παρά για τον δικό σας. Η κριτική μαρτυρά πολλά για τις δικές του ανασφάλειες και προκαταλήψεις, και όχι την αξία σας.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Wayne Dyer έχει πει ότι «όταν κρίνεις κάποιον, δεν χαρακτηρίζεις εκείνον, αλλά τον εαυτό σου». Αυτό να θυμάστε κάθε φορά που θα νιώσετε ότι κάποιος σας κρίνει κρυφά.

Η γνώση αυτών των διακριτικών σημαδιών μπορεί να είναι χρήσιμη.

Το σημαντικότερο όλων, είναι η κατανόηση, προς τους άλλους και τον εαυτό σας

Να έχετε στο μυαλό σας ότι, όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και όλοι έρχονται αντιμέτωποι με την κριτική. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι το πώς εσείς βλέπετε τον εαυτό σας.

Μην επηρεάζεστε από την κριτική κανενός και μην επιτρέπετε στις απόψεις τους να αλλάζουν την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας και να σας υποβαθμίσουν.

Συνεχίστε να εξελίσσεστε και να θυμάστε ότι είστε αρκετοί.