Στο 8ο συνέδριο βιωσιμότητας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο του Economist μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης. Ο κος Σαχίνης αναφέρθηκε στην επάρκεια του νερού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Δεν θα μείνουμε από πόσιμο νερό», παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κλιματική κρίση» ενώ μίλησε για τεράστια ανομβρία τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και λύσεις που μπορεί να δοθούν.

Εν συνεχεία ο Χάρης Σαχίνης μίλησε για τις ενναλακτικές λύσεις για το νερό για τα επόμενα 50 με 100 χρόνια, όπως η ανακύκλωση νερού, η Ψυττάλεια (το δεύτερο μεγαλύτερου Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη) και «το πως θα χρησιμοποιήσουμε το νερό για άρδευση», η αφαλάτωση, που όμως είπε «έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος, πρέπει να αλλάξουμε το δίκτυο», το βρόχιμο νερό, αλλά και ο ταμιευτήρας στη λίμνη Κρεμαστών που είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Όπως επισημαίνει ο κος Σαχίνης, «επεξεργαζόμαστε να πάμε άλλα 30 χλμ μακριά στον ταμιευτήρα των Κρεμαστών (2% από το νερό)». «Να κατεβαίνει από τα Κρεμαστά στο Σαρωνικό. Οι εισροές νερού στην λίμνη Κρεμαστών είναι 3,5 δισ. κυβικά ετησίως, ενώ στην Αθήνα είναι 400 εκατ. κυβικά μέτρα στο χρόνο» είπε ο κος Σαχίνης.

Μίλησε ακόμα για την αναβάθμιση της Ψυττάλειας για το «πως να παράγουμε περισσότερο υγραέριο» ενώ έκανε λόγο για το mastetr plann με το βιομηχανικό νερό στην Αττική.

Αναφέρθηκε στο νέο εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στο Κορωπί ενώ υπάρχει σχέδιο για άλλα δύο dara center στην περιοχή πλάνο για το μέλλον

Για την τιμή του νερού ο κος Σαχίνης είπε «οι πάνω κλίμακες είναι τριπλάσιες από τις κάτω» ενώ στην Ελλάδα «οι πάνω κλίμακες είναι δεκαπλάσιες στην Ελλάδα». «Φέρνουμε νερό από τον Μόρνο, με μικρό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Πληροφορίες powergame.gr