Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση παρουσιάζει η MRB για λογαριασμό του Open, στην οποία καταγράφεται η σταθερή πρωτιά της ΝΔ αλλά και η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη σε ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,7% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με μονοψήφια διαφορά στο 14,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καταρρέει, καθώς βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 6,4%.

Στην πρόθεση με αναγωγή η ΝΔ φτάνει το ποσοστό των ευρωεκλογών συγκεντρώνοντας 28,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 18,2% (διαφορά 8,9 μονάδων) και ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 8,3%.

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, «εξαργυρώνοντας» το πανηγυρικό κλίμα της επανεκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία ως ηγέτης της αντιπολίτευσης με ποσοστό 26,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κούρσα ηγεσίας, όπου μετράται η διάθεση της κοινής γνώμης με και χωρίς υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Τα ευρήματα της MRB για το OPEN αναλυτικά:

Στην αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 21,8% και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά αν και εμφανώς κερδισμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,2%.

MRB: Ποιον αντιλαμβάνονται ως ηγέτη της αντιπολίτευσης οι πολίτες;

Τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων (26,3%) όσο και στο αδιευκρίνιστο κοινό (14,2%) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες εκτίμησαν για την πορεία του ΠΑΣΟΚ τα εξής:

Το 33,7% λέει πως θα αυξήσει τα ποσοστά του 2 με 3 μονάδες και θα κινηθεί γύρω στο 15%.Το 22,6% λέει πως θα αυξήσει τα ποσοστά κατά 4 με 7 μονάδες και θα κινηθεί στο 17% με 20% Το 7,2% λέει πως οι μονάδες του θα αυξηθούν κατά 8-10% και θα κινηθεί πάνω από 21%.Το 19% λέει ότι δεν θα αυξήσει καθόλου τα ποσοστά του, το 5,9% λέει πως θα μειωθούν, ενώ το 11,5% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που «θα πρέπει να δει ο κ. Ανδρουλάκης», όπως παρατήρησε ο Δ. Μαύρος, είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αν δει αύξηση στα ποσοστά του αυτό θα οφείλεται κατά μείζονα λόγο (52,9%) στη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στη φθορά της ΝΔ (23,7%) και πολύ λιγότερο (16,4%) στην επανεκλογή Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που ασκούν κριτική στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, το 48,9% λέει πως «σίγουρα συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί», έναντι 33,3% που λέει πως «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η εικόνα αντιστρέφεται: Το 49,1% των ψηφοφόρων λέει πως «σίγουρα» ή «μάλλον» διαφωνεί με τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, ενώ το 38,1% «σίγουρα» ή «μάλλον» συμφωνεί.

Το 74,3% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2024 διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με τον αποκλεισμό του Στ. Κασσελάκη από τις εκλογές για ανάδειξη προέδρου, έναντι 22,4% που συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

Στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ο Παύλος Πολάκης προηγείται στην κούρσα για την ηγεσία -χωρίς υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη- με 26,9% στο δυνητικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Από κοντά με 23,4% ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Απόστολος Γκλέτσος με 10,2% βρίσκεται στην τρίτη θέση, πάνω από τον Νίκο Φαραντούρη που συγκεντρώνει 9,3%.

«Κανένας» επιλέγει το 18,5%, «άλλος» λέει το 3,6%, ενώ δεν απαντά/δεν γνωρίζει το 8,1%.

Στην πρόθεση ψήφου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα χωρίς υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο Π. Πολάκης προηγείται με 26,6%, έναντι 22,6% του Σ. Φάμελλου.

Ο Απ. Γκλέτσος ακολουθεί με 14,5%, ενώ ο Ν. Φαραντούρης συγκεντρώνει μόλις 9,6%.

Κανένας λέει το 16,7%, άλλος το 2,6%, ΔΞ/ΔΑ 7,5%.

Στο δυνητικό κοινό ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο κ. Κασσελάκης είναι υποψήφιος, προηγείται με 28,3%, έναντι 23,5% του κ. Φάμελλου και 19,1% του κ. Πολάκη.

Στην πρόθεση ψήφου με υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 32,6% στο κοινό που δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ακολουθεί ο Σ. Φάμελλος με 24,9%, ενώ υποχωρεί ο Π. Πολάκης στην τρίτη θέση με 17,1%.

Στην κατανομή των ψηφοφόρων του κ. Κασσελάκη, αν δεν είναι υποψήφιος, η πλειοψηφία του δυνητικού κοινού ΣΥΡΙΖΑ (26,9%) αλλά και οι ψηφοφόροι Κασσελάκη (25,6%) επιλέγουν τον Παύλο Πολάκη, αποδεικνύοντας ότι «αλιεύουν» από το ίδιο κοινό.