Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 11,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει στη δεύτερη θέση, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η πτώση σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Interview για το politic.gr.

Στις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται των υπόλοιπων αρχηγών.

Ο έκπτωτος πρόεδρος συνεχίζει να εμφανίζεται ως επικρατέστερος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο σύνολο της κοινής γνώμης, ο Στ. Κασσελάκης προηγείται με 31,4%, ακολουθεί ο «κανένας» με 21,9%, ενώ τρίτος είναι ο Σ. Φάμελλος με 21,2%. Ακολουθεί με σχεδόν δέκα μονάδες απόσταση ο Π. Πολάκης, με 12,1%.Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν κι αυτοί τον Στ. Κασσελάκη (47,2%) για πρόεδρο του κόμματος, ενώ ακολουθεί ο Σ. Φάμελλος με διπλάσια προς τα κάτω διαφορά (22,9%) και ο Π. Πολάκης με 11,9%.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δύο χαρακτηριστικά προκρίνει η πλειοψηφία για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, καθώς υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2025 έχουμε τη λήξη της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου. Ένας στους δύο κρίνει πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και σχεδόν ένας στους τέσσερις θεωρεί πως πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο με παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Όσον αφορά την πολιτική ιδεολογία, οι απόψεις είναι ισομοιρασμένες, καθώς το 40,2% λέει πως ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από τη Δεξιά/Κεντροδεξιά, και το 39,6% από την Αριστερά/Κεντροαριστερά. Όπως και να ‘χει, πάντως, η παράδοση επιβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε να προέρχεται από την αντίπαλη παράταξη αυτής που κυβερνά, είτε να είναι υπερκομματικός.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 7 στους 10 (68%) κρίνουν αρνητικά τη θητεία της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το 25% που την κρίνει θετικά.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα θεωρείται πάντα η ακρίβεια. Ακολουθεί το χαμηλό ύψος των εισοδημάτων και στην τρίτη θέση είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, οι πολίτες εμφανίζονται κατά τι πιο αισιόδοξοι σχετικά με το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.