«Τη δραματική εμπειρία της Ελλάδας κατά την προηγούμενη δεκαετία» θυμάται ο Κωστής Χατζηδάκης κάθε φορά που επισκέπτεται το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα με μια φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση, προκειμένου να μην έχουμε παρόμοια εμπειρία στο μέλλον», σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι και χωρίς τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες «η Ελλάδα θα ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης. Γιατί ξέρουμε ότι εκτός από την εποπτεία των Βρυξελλών υπάρχει η εποπτεία των αγορών και των επενδυτών». Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας την αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, τη μείωση της ανεργίας από 18% σε μονοψήφιο ποσοστό, τον ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος την περασμένη χρονιά ήταν τετραπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Λαϊκά» τρίμηνα έντοκα
Νέα δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων θα διενεργηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, με το Δημόσιο να δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφής αρχίζει την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Από τη δημοπρασία το Δημόσιο θέλει να αντλήσει ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Επαφές
στη Νέα Υόρκη
Συναντήσεις με ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς και επιχειρηματικούς / επενδυτικούς φορείς των ΗΠΑ, αλλά και με έλληνες ομογενείς, είχε στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, ο οποίος σε ομιλία του στη NYU Stern Business School της Νέας Υόρκης ανέλυσε τη θετική πορεία και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους στόχους, τις προκλήσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των αποδοχών και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, από τα χρόνια της κρίσης και των capital controls μέχρι την περίοδο της οικονομικής προόδου, των ρεκόρ στις επενδύσεις και στη μείωση του δημόσιου χρέους, και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές.