Για το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στο ξενοδοχείο στη Φλώρινα όπου και σημειώθηκε η μαζική δηλητηρίαση από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, τοποθετήθηκε το υπουργείο Τουρισμού.

Τι απαντά το υπουργείο Τουρισμού για το ξενοδοχείο στη Φλώρινα στο οποίο σημειώθηκε η μαζική δηλητηρίαση ατόμων από μονοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο ξενοδοχείο είχε επιβληθεί πρόστιμο για αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος, αλλά και παράνομη λειτουργία του.

Αναφορικά με το σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης διαμενόντων σε τουριστικό κατάλυμα στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει τα εξής:

Το κατάλυμα είχε ελεγχθεί εγκαίρως από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα,

Στις 18.10.2024 επιβλήθηκαν από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας 2 πρόστιμα ύψους άνω των 10.000 ευρώ (2.024 +8.192), ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

α) πρόστιμο για αναληθή-ανακριβή στοιχεία κατά την υποβολή της γνωστοποίησης του τουριστικού καταλύματος

β) πρόστιμο για μη υποβολή γνωστοποίησης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (παράνομη λειτουργία του καταστήματος)

Η ΠΥΤ είχε κοινοποιήσει αυτές τις αποφάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα νόμιμα πρότυπα.

Τα ξημερώματα της 27ης 10.2024 στο τουριστικό κατάλυμα του Λιμνοχωρίου Φλώρινας διαπιστώθηκε σύμφωνα με την διενέργεια προανάκρισης του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, τραυματισμός ενοίκων με συμπτώματα δύσπνοιας, ναυτίας και ζαλάδες από εισπνοή τοξικού αερίου εντός του τουριστικού καταλύματος.

Στις 27.10.2024 η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απόφαση διακοπής της λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος, ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Το Υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων.

Επισημαίνει την απόλυτη προτεραιότητά του για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών συνεχίζοντας τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων.

Τα άτομα που βρισκόταν στο ξενοδοχείο μόλις άναψαν τα καλοριφέρ, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ένιωσαν ξαφνική αδιαθεσία από μια μυρωδιά, που τους προκάλεσε δυσφορία, ναυτία και ζάλη.

Το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα του Σαββάτου (26/10). Ήταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν ορισμένοι επισκέπτες αισθάνθηκαν κάποιες ζαλάδες, ίλιγγο και τάση για εμετό. Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία.

Το συμβάν ήταν όμως πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Στο δωμάτιο όπου βρισκόταν ο 48χρονος από την Πάτρα με την σύζυγο του η Πυροσβεστική έσπασε από έξω τα παντζούρια καθώς και τα τζάμια που ήταν κλειστά και εισήλθαν στο δωμάτιο.