Τη θέση ότι η μικρή Μαλένα Δασκαλάκη δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, διατύπωσε στη διάρκεια της σημερινής του κατάθεσης ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακαούκης, εξεταζόμενος στο Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στο πλαίσιο της δίκης με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου για την υπόθεση του θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της.

Ο μάρτυρας, ο οποίος, μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα, έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου, στην προσπάθειά της να ερευνήσει κάθε πτυχή αυτής της σοβαρής υπόθεσης, πριν η ίδια από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του δικαστηρίου εκδώσουν τη δική τους ετυμηγορία για την κατηγορούμενη, η οποία αντιμετωπίζει τη βαρύτερη κατηγορία του Ποινικού Κώδικα, αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και μάλιστα σε βάρος των ίδιων της των παιδιών, αν και εκείνη αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους θανάτους των κοριτσιών της.

Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνάς σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Με την ιατροδικαστή κ. Χριστίνα Τσάκωνα.  Ο κ. Αγαπητός  (σ.σ. παθολογοανατόμος) είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσάκωνα, μας προβλημάτισε.

Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις, που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα, ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε τη δική του κατάθεση ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης , ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος ‘πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;’ θα πω ‘πάνε’».

Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη.