Ένα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει δύτες να ερευνούν το εσωτερικό του πολυτελούς σκάφους Bayesian, δύο μήνες μετά τη βύθισή του στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας.

Το απόσπασμα που προβλήθηκε από την ιταλική ερευνητική τηλεοπτική εκπομπή Quarta Repubblica τη Δευτέρα δείχνει μια ομάδα δυτών να ερευνά το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα στις 19 Αυγούστου.

Στα πλάνα, όπως μεταδίδει η Corriere, φαίνεται ένας δύτης να κρατιέται από ένα σχοινί ενώ κατεβαίνει στο νερό και στη συνέχεια να μπαίνει στο εσωτερικό του σκάφους, το οποίο είναι σχεδόν άθικτο μετά το ναυάγιο.

Οι ερευνητές προσέγγισαν το σημείο του ναυαγίου του πολυτελούς γιοτ, αξίας 30.000.000 λιρών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο βυθό στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, σε βάθος περίπου 50 μέτρων.

Όπως αναφέρει η Corriere, οι δύτες διακρίνονται να ελέγχουν τους διαδρόμους, το μηχανοστάσιο, τις καταπακτές και τα δωμάτια στο εσωτερικό του Bayesian, με μια κάμερα η οποία κινηματογραφεί και τη γέφυρα του πλοίου.

Στις εικόνες διακρίνονται επίσης φευγαλέα πόρτες, ορισμένες από τις οποίες φαίνεται να είναι συρόμενες.

Η αίθουσα ελέγχου είναι άθικτη και εκεί θα μπορούσε να βρίσκεται το μαύρο κουτί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μηχανοστάσιο φαίνεται εντελώς απομονωμένο από τα άλλα δωμάτια και είναι κλειστό, με το νερό να μην έχει εισέλθει στον χώρο αυτό.

Όπως σημειώνει πάντως το Ansa, από το βίντεο βλέπουμε ότι η πρυμναία πόρτα ήταν κλειστή, όπως επίσης και η στεγανή πόρτα που οδηγεί στο μηχανοστάσιο. Συνθήκες που αποκλείουν επομένως την υπόθεση πως το νερό εισήλθε από αυτές τις οδούς πρόσβασης ενώ το πλοίο ήταν στο έλεος της καταιγίδας, όπως είχε αρχικά υποτεθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Η μόνη πιθανότητα θα σχετιζόταν με τις εισαγωγές αέρα και τα φινιστρίνια, τα οποία, ωστόσο, δεν θα δικαιολογούσαν μια τόσο ξαφνική βύθιση ή ένα μπλακ άουτ στα συστήματα ελέγχου του πλοίου».

Οι δύτες ανέσυραν επίσης σκληρούς δίσκους, κινητά τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών από το εσωτερικό του σκάφους.

Τα πλάνα αυτά έρχονται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησε ένα ακόμη βίντεο από την εξωτερική πλευρά του Bayesian στον βυθό της θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυτελές γιοτ έχασαν τη ζωή τους ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η 18χρονη κόρη του Χάνα, ο επικεφαλής της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και η σύζυγός του, καθώς και ο δικηγόρος τού Λιντς με τη σύζυγό του, καθώς και ο σεφ του σκάφους.

Από το ναυάγιο κατάφεραν να σωθούν 15 άτομα, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Μάικ Λιντς.

Τρία μέλη του πληρώματος ερευνώνται από εισαγγελείς στη Σικελία, αφού κατηγορήθηκαν ότι άφησαν ανοιχτή τη μεγάλη πόρτα στην πίσω αριστερή πλευρά του 56μετρου σκάφους.