Στην επιβεβαίωση των ευρημάτων της τελευταίας ιατροδικαστικής έκθεσης για τον θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη, πόρισμα το οποίο οδήγησε τη Ρούλα Πισπιρίγκου στο εδώλιο, προχώρησε ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος διέγνωσε ως αιτία θανάτου του 3,5 ετών κοριτσιού την ασφυξία.

Κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος διέγνωσε ως αιτία θανάτου της Μαλένας την ασφυξία.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μαλένα να έφυγε από τη ζωή λόγω δηλητηρίασης. «Αποκλείω φάρμακο» είπε και πρόσθεσε ότι τα ευρήματα οδηγούν στην ασφυξία.

Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;

Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ. Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο. Σε περιπτώσεις ασφυξίας πρώτα, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του.

Πρόεδρος: Ο κ. Τσαντίρης θεωρεί ότι οι τομές στο συκώτι είναι λίγες…

Μάρτυρας: Ε μη πω τίποτα τώρα, και στον Πειραιά (σ.σ. Ιατροδικαστική υπηρεσία) τόσες τομές κάνουν. Δύο με τρεις… εκεί είμαστε.

Πρόεδρος: Τι βλέπετε στις τομές;

Μάρτυρας: Κενοτοπιώδη εκφύλιση. Δεν υπήρχε ούτε ένα κύτταρο υγιές. Έγραψα καθολική, όχι εκτεταμένη.

Πρόεδρος: Γιατί ο κ. Αγαπητός γράφει εκτεταμένη;

Μάρτυρας: Είναι θέμα διατύπωσης. Όταν υπάρχει εκφύλιση στο 60-70% είναι εκτεταμένη αλλά έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την καθολική. Μπορεί ο κ. Αγαπητός κάποια από τα κύτταρα που δεν ήταν εντελώς κενοτοπιώδη να μη τα λογάριασε ως τέτοια.

Πρόεδρος: Ο Αγαπητός και ο Τσαντίρης λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…

Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να το προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

Ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρηα που συνέταξαν την τελική έκθεση για τη Μαλένα, εξηγώντας ότι του έδωσαν γενικές πληροφορίες ως προς το παιδί. «Μου είπαν ότι δε βρέθηκε παθολογία που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. Ακόμα και η κεραυνοβόλος θέλει κάποιο χρόνο και κάποια συμπτώματα» κατέθεσε μεταξύ άλλων.