«Δεν ξέρουμε ποια περιοχή αφορά ακριβώς το έργο, ούτε ποιος είναι ο συνομιλητής μας», είπε ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πρόθεση να επικαιροποιηθεί το «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά της εξόρυξης χρυσού                

Της Κικής Ηπειρώτου

Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει λάβει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης για το πιλοτικό έργο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου με ερώτησή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», εστιάζοντας στις πιθανές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως για τους αλιείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση έχει τοποθετηθεί ομόφωνα αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης.

Ο κ. Ζαμπούκης υπογράμμισε πως την τελευταία διετία δεν έχει δεχθεί καμία επίσκεψη από εκπροσώπους των εταιρειών που εμπλέκονται στην επένδυση, ενώ δεν έχει κατατεθεί κανένα σχετικό έγγραφο στο Πρωτόκολλο του Δήμου. Προκείμενου να λάβει επίσημη ενημέρωση ο Δήμος, που δεν έχει καμία γνωμοδοτική ή αποφασιστική αρμοδιότητα επί του θέματος, ο Δήμαρχος ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του έργου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα πρέπει να απαντηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Στην περίπτωση που η επένδυση αφορά διοικητική αρμοδιότητα του Δήμου μας, θα το φέρουμε προς συζήτηση για να λάβουμε τις αποφάσεις μας», σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αρχή» Σταύρος Σταυράκογλου,  σημείωσε πως πέρα από τα συχνά δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τα δύο πλωτά αιολικά πάρκα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη περιλαμβάνονται και περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο της χώρας μας, με φορέα την κρατική «Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.».

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν έχει λάβει γνώση για το θέμα, κι ότι η σωστή έρευνα ξεκινά από τα επίσημα στοιχεία που θα δώσει η πολιτεία.

Επικαιροποίηση του «όχι» στον χρυσό

Εντωμεταξύ, με αφορμή αυτή τη συζήτηση, ο κ. Σταυράκογλου αναφέρθηκε στην κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία αναφορικά με το θέμα του χρυσού. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συζητήσεις και δημοσιεύματα σχετικά με την επανέναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην περιοχή μας. Πρότεινε να υπάρξει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να επαναδιατυπωθεί η αρνητική άποψη του σώματος και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση.
Ο Δήμαρχος  σημείωσε πως «αν κρίνετε ότι υπάρχει τέτοια επίσημη πληροφόρηση να επικαιροποιήσουμε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου», με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να απαντά πως «θα είναι καλό  το Δημοτικό Συμβούλιο να προτρέξει, δείχνοντας την πυγμή και την ομόνοιά του για το θέμα».