Έτοιμες να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 στη χώρα μας δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές μετά το κρούσμα στη γειτονική Βουλγαρία.
Κτηνιατρικές υπηρεσίες και ΕΟΔΥ έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να εφαρμόσουν, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο, το Επιχειρησιακό Σχέδιο διαχείρισης περιστατικών από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που έχει εκπονηθεί εδώ και μήνες ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ άσκηση προσομοίωσης.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία. Υπάρχει σχέδιο και έχει γίνει και άσκηση πάνω σ΄ αυτό με όλους τους υπηρεσιακούς φορείς. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο απόκρισης για όσους εκτεθούν σε μολυσμένα με Η5Ν1 πουλερικά, κυρίως τους εργαζόμενους αλλά και τους κτηνίατρους που θα έρθουν σε επαφή. Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα γίνει η διερεύνηση, η ιχνηλάτηση και η διαχείριση του περιστατικού», δηλώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΔΥ.
Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θεωρείται μόνο ζωονόσος. Ωστόσο, σε περίπτωση κρούσματος κρίνεται σκόπιμο να ελεγχθούν και οι στενές επαφές σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο.
Βάσει πρωτοκόλλου το κρούσμα και οι στενές επαφές μπαίνουν σε καραντίνα
«Σε περίπτωση κρούσματος επιλαμβάνονται αρχικά οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που σφραγίζουν τον χώρο και διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους. Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει τους εργαζόμενους αν παρουσιάσουν το παραμικρό σύμπτωμα να προσέλθουν σε δομή υγείας και από εκεί και πέρα τίθεται σε ισχύ το πρωτόκολλο αντιμετώπισης. Πώς λαμβάνονται τα δείγματα, που αποστέλλονται και τι οδηγίες δίνονται. Στην περίπτωση που υπάρξουν θετικά δείγματα ελέγχονται οι στενές επαφές και όλοι μπαίνουν σε απομόνωση- καραντίνα», σχολιάζει.
Δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένου πουλερικού
Ο ειδικός του ΕΟΔΥ εμφανίζεται ψύχραιμος, επισημαίνοντας ότι δεν κινδυνεύουμε από την τροφική αλυσίδα ενώ υπάρχει θεραπεία σε περίπτωση που ένας άνθρωπος μολυνθεί από τον ιό. «Φυσικά μας προβληματίζει ότι ο ιός έχει περάσει στα θηλαστικά και η μόνη χώρα στην οποία έχει συμβεί αυτό είναι η Αμερική. Το γεγονός αυτό, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για όλους τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους. Αυτός ο ιός κυκλοφορεί στα πουλερικά από το 1995 και τελευταία μεταπήδησε στα θηλαστικά. Κανείς δεν ξέρει αν ο ιός αυτός θα περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν θα γίνει πανδημικός ή όχι και πότε θα γίνει αυτό. Κάθε 4 με 5 χρόνια έχουμε μια νεοεμφανιζόμενη νόσο. Προετοιμαζόμαστε και παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα», καταλήγει το στέλεχος του ΕΟΔΥ.
Το θέμα του εμβολίου έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Σημαντικό και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, το οποίο μάλιστα έχει λάβει ειδική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ. Επιπλέον, το θέμα του εμβολίου έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ τα μέλη της Επιτροπής έχουν καταλήξει ποιες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν με προτεραιότητα, καθώς και στο πώς η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην κοινή προμήθεια εμβολίων σε όλη την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ήδη από τον περασμένο Απρίλιο είχε εκφράσει την «τεράστια ανησυχία του» για την αυξανόμενη εξάπλωση του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών σε άλλα είδη, ανάμεσά τους και άνθρωποι.