Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο ιεροκήρυκας και άσπονδος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από την ζωή ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλος του Ερντογάν

Στον Γκιουλέν, ο οποίος ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ, αποδόθηκε από την Άγκυρα η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η οποία επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του, η υγεία του ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση πρόσφατα και νοσηλευόταν. Τα νεφρά του υπολειτουργούσαν, είχε διαβήτη και άνοια.

Tην είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσε ο ανηψιός του, Εμπουσελέμε Γκιουλέν, ενώ μεταδόθηκε αρχικά από μέσα που πρόσκεινται στην οργάνωση της οποίας ηγείτο(FETO).

O Γκιουλέν σύμμαχος κάποτε του Ερντογάν, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή ισλαμική οργάνωση, υπό την ηγεσία του, πριν κατηγορηθεί για το πραξικόπημα, κατηγορίες τις οποίες αρνείτο ο ίδιος.

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτικός. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν και αναμείχθηκε ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο.

Gεννήθηκε στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ το 1941 και διαπαιδαγωγήθηκε από τον ιμάμη πατέρα του. Από το 1959 έως το 1965 εργάστηκε ως ιμάμης, ιεροκήρυκας και καθηγητής Κορανίου. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1963, διορίστηκε ως κεντρικός ιεροκήρυκας στο Κιρκλαρελί και στη συνέχεια διορίστηκε κεντρικός ιεροκήρυκας στη Σμύρνη το 1966.

Ο Γκιουλέν, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1971 βάσει του άρθρου 163 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για «προπαγάνδα» για την καταστροφή της κοσμικής τουρκικής τάξης και την ίδρυση «θρησκευτικού κράτους». Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κράτηση για 6,5 μήνες.

Παρά τα εμπόδια από το στρατιωτικό νόμο και την αυτοεξορία από τη Σμύρνη στο Edremit, τα κηρύγματα του Γκιουλέν συνεχίστηκαν μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου το 1980. Μετά το πραξικόπημα, το όνομα του Γκιουλέν προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων κι εκείνος βρισκόταν υπό συνεχή μετακίνηση ώσπου τελικά συνελήφθη, το1986.

Μετά το 1986-87 παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ημέρα που πήγε στην Αμερική το 1999.

Το όνομα του Γκιουλέν άρχισε να αναφέρεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β‘, οι συναντήσεις του με αντιπολιτευόμενους πολιτικούς όπως η Τανσού Τσιλέρ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αλλά και η αύξηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κίνημα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενίσχυαν συνεχώς τη φήμη του.

Εν μέσω εκστρατείας συκοφαντίας εναντίον του ο Γκιουλέν προτίμησε να μην επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το μήνυμά του κατά της βίας χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρο: “Κάθε μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και κάθε τρομοκράτης δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος”. Πρωτοστάτησε στο άνοιγμα εκατοντάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παρά το κυνήγι μαγισσών στο οποίο υποβλήθηκαν τα αγαπημένα του πρόσωπα στην Τουρκία επέμεινε ότι η βία δεν είναι ποτέ μέρος της λύσης.