Ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος στην λίστα του Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στην Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Ακριβώς επειδή το γνώριζε ο Γιαχία Σινουάρ δεν χρησιμοποιούσε καθόλου ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι γνωστό ότι όταν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί του εκείνος απαντούσε με γραπτά μηνύματα σε χαρτί.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούσαν ότι όλον αυτόν τον καιρό βρισκόταν στα υπόγεια τούνελ της Γάζας και μετακινούνταν συχνά προκειμένου να αποφύγει τον εντοπισμό. Παράλληλα πίστευαν ότι έχει μαζί του αρκετούς Ισραηλινούς ομήρους τους οποίους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» για μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι ο Σινουάρ είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο, είναι πιθανόν η πολιτική ηγεσία της Χαμάς και ο τότε αρχηγός της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια να κρατήθηκαν στο σκοτάδια για τα σχέδια του Σινουάρ.

Ο Σινουάρ, που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της αιματηρής επίθεσης στα ισραηλινά εδάφη, είναι γνωστό ότι προκαλεί τρόμο τόσο σε Ισραηλινούς όσο και σε Παλαιστινίους και εκπροσωπούσε την σκληροπυρηνική στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Ο Σινουάρ γεννήθηκε στο στρατόπεδο Παλαιστίνιων προσφύγων στην Χαν Γιουνίς το 1962. Σε νεαρή ηλικία γνωρίστηκε με τον ιδρυτή της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 2004.

Αυτή η σχέση του έδωσε την νομιμοποίηση και τον σεβασμό των υπόλοιπων μελών της Χαμάς μέχρι σήμερα. Σε ηλικία μόλις 25 ετών ο Αχμέντ Γιασίν τον έχρισε επικεφαλής της «αστυνομίας» της Χαμάς, της δύναμης Αλ Ματζντ, η οποία ήταν αρμόδια να τιμωρεί όσους Παλαιστίνιους παραβίαζαν τον ισλαμικό κώδικα ηθικής και όσους συνεργάζονταν με Ισραηλινούς.

Από τότε έγινε γνωστός ως ο «χασάπης της Χαν Γιουνίς» για τις βίαιες τακτικές που ακολουθούσε και τις δολοφονίες Παλαιστίνιων. Ο 61χρονος είχε σκοτώσει κάποιους Παλαιστίνιους με τα ίδια του τα χέρια και μάλιστα έχει δημόσια δηλώσει περήφανος γι’ αυτό.

Το 1985 συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό για τις δολοφονίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων και μπαίνει στην φυλακή. Αμέσως έγινε ο αρχηγός των κρατουμένων και διαπραγματευόταν με τους Ισραηλινούς.

Έμαθε να μιλάει εβραϊκά και μετέφρασε αυτοβιογραφίες πρώην αρχηγών της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, προκειμένου να μάθει περισσότερα για τις τακτικές των Ισραηλινών στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Το 2011 μετά από 22 σε ισραηλινές φυλακές απελευθερώθηκε στο πλαίσιο μίας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Αμέσως μετέβη στην Γάζα παντρεύτηκε και έκανε παιδιά. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την οικογένεια του μία φορά ο Σινουάρ είχε αστειευτεί ότι τα πρώτα λόγια του γιου του ήταν «πατέρα, μητέρα, drone».

Μια αξιολόγηση της ισραηλινής κυβέρνησης για τον Σινουάρ κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του περιέγραφε ως εξής: «Σκληρός, εξουσιαστικός, με επιρροή και με ασυνήθιστες ικανότητες αντοχής, πονηρός και χειριστικός, που ικανοποιείται με λίγα… Διατηρεί μυστικά ακόμη και μέσα στη φυλακή ανάμεσα σε άλλους κρατούμενους… Έχει την ικανότητα να παρασύρει τα πλήθη».