Την συμμετοχή της στην πανυγειονομική απεργία της 17ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, καλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Πέμπτης 17/10 στις 11:00 πμ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας παρά την προσπάθεια τους να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο για την κατάσταση του ΕΣΥ, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν! Η καθημερινότητα που βιώνουμε οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στο Δημόσιο Σύστημα υγείας είναι αμείλικτη:

-Το 40% των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένουν κλειστές λόγω ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους.

-Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στους ήδη απαρχαιωμένους οργανισμούς αγγίζει το 30%, ενώ και οι όποιες προσλήψεις δεν μπορούν να καλύψουν καν τον αριθμό των αποχωρήσεων.

Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

-Οι ελλείψεις, ιδιαίτερα στο νοσοκομεία της περιφέρειας, οδηγούν σε συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη με μπαλώματα των κενών, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες εργασίας για τους ιατρούς που μετακινούνται και επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας στις κλινικές.

Χορηγός Επικοινωνίας

-Το 40% των εργαζόμενων δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και βρίσκεται συνεχώς υπό το καθεστώς απόλυσης, όπως οι συνάδελφοι σε καθαριότητα και φύλαξη στο ΨΝΘ και το Παπανικολάου, που απολύθηκαν για να αναλάβουν εργολαβικές εταιρείες.

-Οι απολαβές των ιατρών ΕΣΥ παραμένουν χαμηλές, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές που φτάνουν ως και 50% των απολαβών και οι κυβερνήσεις αρνούνται να τις εφαρμόσουν.

Όλα αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα των πράξεων της κυβέρνησης που υλοποιεί τη στρατηγική που περιλαμβάνει τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Αυτή η διαχρονική πολιτική, την οποία η σημερινή κυβέρνηση μεγιστοποίησε πιο σκληρά και κυνικά από ποτέ, οδήγησε τα δημόσια νοσοκομεία αντί να προσφέρουν …να πουλάνε χειρουργεία και εξετάσεις, τον λαό να βγάζει από την τσέπη του 5,9 δισ. για πληρωμές Υγείας, τους επιχειρηματίες της Υγείας να μετρούν τζίρο 2 δισ. ευρώ (από 890 εκατ. ευρώ το 2020) και εσχάτως τις τιμές των φαρμάκων να αυξάνονται κατά 450%.

Με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κάθε νοσοκομείο σπάμε την «μαγική εικόνα» που προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ακριβώς, αυτές οι αγωνιστικές δράσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, είχαν αποτελέσματα! Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης με την εξαγγελία για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και τα κίνητρα στις άγονες περιοχές, παρότι δεν είναι αρκετές, ήταν αποτέλεσμα των συνεχών αγωνιστικών μας πιέσεων. Η απόσυρση της απόλυσης της συναδέλφου Ρ. Γεωργιάδη, ψυχιάτρου και μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΘ εν μέσω των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ήταν αποτέλεσμα των μαζικών, εν μέσου καλοκαιρινών αδειών, δράσεων ενάντια στην απόλυση και το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, πόσα παραπάνω θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Αν βάλουμε ακόμα πιο δυναμικά στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Αν ενισχύσουμε τον αγώνα που βάζει στόχο τον πραγματικό ένοχο που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίησή των δίκαιων αιτημάτων μας, που δεν είναι άλλο από το κέρδος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων και τη διαχρονική πολιτική μείωσης του κόστους.

Δεν θα κάνουμε την χάρη στην κυβέρνηση και τον ανεκδιήγητο Υπουργό «εμπορίου» της Υγείας να παρουσιάζουν τους υγειονομικούς σαν χειροκροτητές της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το ΕΣΥ!
Μπορούμε συλλογικά και αγωνιστικά να επιβάλλουμε την επιστημονική μας αξιοπρέπεια! Μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους νόμους τους.

Στις 17 Οκτωβρίου απεργούμε!

Παλεύουμε για:

-Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Όχι στην «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

-Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.

-Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.

-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Όλοι στην Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17/10 με απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ».