Με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις κόκκινες γραμμές της χώρας ενόψει της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε περίπου τρεις ώρες ξεδίπλωσε τη βεντάλια της εξωτερικής μας πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να αναφέρθηκε στην κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών το θέμα δεν υπήρχε στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της συζήτησης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης καθησύχασε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες:

«Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει μέση οδός. Με τον Φιντάν έχουμε να συζητήσουμε δύο θέματα: Ότι η μόνη διαφορά μας είναι η ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο και το πλαίσιο που μπορεί να λυθεί αυτή η διαφορά είναι του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Εμείς έχουμε μια θέση Α και η Τουρκία έχει μια θέση -Α. Δεν υπάρχει μέση οδός. Πρέπει κάποιος να υποχωρήσει και να είστε σίγουροι ότι αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα. Αλλιώς σταματάει ο διάλογος γι’ αυτό το θέμα».

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση φέρεται να τέθηκε επίσης και το θέμα του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με τον υπουργό να αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά η απαγόρευση οικονομικής δραστηριότητας σε βραχονησίδες και πολύ μικρά νησιά.

Πάντως, οι 28 παρόντες βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν ικανοποιημένοι από το διάλογο με τον υπουργό και συνολικά από το υψηλό επίπεδο της συζήτησης, καθώς, όπως υποστήριξαν, έγινε ζωντανός διάλογος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να δήλωσε στο τέλος της συζήτησης «αισθάνομαι την υπερηφάνεια στην εφαρμογή της εξωτερικής μας πολιτικής», αναφορά που απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Η συνεδρίαση πάντως ξεκίνησε με κεράσματα στους βουλευτές εκ μέρους της προέδρου της Επιτροπής, Ντόρας Μπακογιάννη, για τα γενέθλια που έχουν τα δίδυμα εγγόνια της.